CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Un profesor universitar din Iași a murit plimbat între spitale

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Un profesor universitar din Iași a murit plimbat între spitale

Tiberiu Brăilean, cunoscut atât ca profesor, cât și ca membru PDL, s-a stins din viață duminică, în urma unui infarct, pe care medicii nu l-au putut diagnostica.

Cazul prof.univ. dr Tiberiu Brăilean, 55 de ani, cadru didactic la Facultatea de Economie a Universității „Al.I.Cuza” din Iași, consilier local și județean PDL între anii 2000 și 2008, seamănă izbitor de mult cu cel al pacientului Lăzărescu din filmul lui Cristi Puiu. Doar că aici e vorba de viața reală.

„Mă gândeam că imediat va fi văzut de un cardiolog”

Ce s-a întâmplat? În noaptea de marți spre miercuri, profesorul Brăilean a ajuns la Spitalul „Dr. C.I.Parhon”, din Iași, într-o stare gravă. „Au venit două ambulanțe și o mașină de pompieri, pentru că soțul meu era ceva mai solid, și am fost duși la Spitalul «Parhon» pentru că ni s-a spus că acesta asigură urgențele în noaptea respectivă. Chiar m-am bucurat că este «Parhon» pentru că mă gândeam că imediat va fi văzut de un cardiolog, ținând cont de faptul că era în stare gravă, respira cu greutate, se sufoca”, povestește îndurerată prof.univ. dr Simona Modreanu, soția profesorului decedat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ajutor întârziat cu șase ore

Văduva mai spune că profesorul nu avea suferințe cardiace cronice, ci doar o insuficiență respiratorie, motiv pentru care, din când în când, închiria un aparat de oxigen. Mai avea apnee și un ficat gras, probleme de sănătate pe care și le cunoștea și pentru care urma tratamentul corespunzător. „Mergea regulat la medici și era cu analizele la zi. De altfel și cunoștea foarte mulți doctori”, mai spune soția defunctului.

La „Parhon”, erau de gardă două doctorițe tinere care l-au preluat pe bolnav, în timp ce soția acestuia a rămas în așteptare pe culoar: „Din ce știu eu i-au recoltat sânge pentru analize. După trei ore a venit un cardiolog să-l vadă. Eu am crezut că este tratat și stabilizat. M-a uimit însă că deși era clar că are probleme grave respiratorii, atunci când l-am văzut, nu avea aparat pentru oxigen, ci doar o perfuzie pusă la mână. După șase ore au venit să-mi spună că nu știu dacă este vorba despre infarct sau embolie pulmonară și am fost trimiși la Spitalul «Sfântul Spiridon» cu ambulanța”.

Odată ajuns la al doilea spital, puțin înainte de ora 8.00, profesorul a intrat în stop cardiorespirator. Potrivit purtătorului de cuvânt, dr. Diana Cimpoeșu, care era de gardă în dimineața aceea la Unitatea de Primiri Urgențe, medicii de la „Sfântul Spiridon” au executat manevre prelungite de resuscitare a pacientului, reușind să-l readucă la viață, dar acesta a intrat imediat în comă profundă. „Am făcut tot ce am putut pentru a-l salva”, a declarat sursa citată, refuzând să spună dacă șansele profesorului de a trăi ar fi fost mai mari în cazul în care ar fi ajuns la acest spital mai repede. Dr Cimpoeșu a afirmat, însă, că diagnosticul pus la „Parhon” a fost unul corect: embolie pulmonară. „Aceasta este o boală gravă, cu mortalitate între 5 și 15% din cazuri”, a mai spus sursa citată. Ea a adăugat că „în astfel de cazuri este esențial ca pacientul să fie diagnosticat de urgență. Se fac analize de laborator, angioCT, ecografie, iar tratamentul este administrat în paralel cu investigațiile medicale”.

Anul trecut, alt caz la „Parhon”

Văduva profesorului declară că managerul de la „Sfântul Spiridon”, economistul Ion Bârliba, i-ar fi mărturisit că nu înțelege de ce profesorul ar fi fost ținut atât de mult la „Parhon”, când era clar că are o afecțiune gravă și că trebuie intervenit rapid. „Avea un cheag de sânge care a pornit de la picior și a ajuns la inimă. Dacă aveau aparatură și îi făceau analize puteau să intervină și să i-l scoată. Nici eu nu înțeleg de ce l-au ținut atât. Nu vreau să acuz pe nimeni de la «Parhon» și să spun că e vorba de o culpă medicală, dar un fel de neglijență tot a fost”, susține soția profesorului. De neînțeles este și faptul că pacientul a fost trimis cu ambulanța la „Sfântul Spiridon” după șase ore de investigații medicale, în condițiile în care primul spital este în aceeași curte cu Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George Georgescu”.

Anul trecut, presa locală a relatat despre cazul unui pacient din Tătărași, ajuns la același spital cu dureri cumplite în piept (omul suferise un infarct). Acesta a fost tratat pentru dureri de stomac, fiind direcționat, după opt ore, către Institutul de Boli Cardiovasculare. Aici, medicii au intervenit rapid: i-au pus un stent și l-au salvat.

Contactat de EVZ, purtătorul de cuvânt de la Spitalul „Parhon”, Dan Pahopol, a declarat că el este jurist de meserie și că nu vrea să se pronunțe pe niște probleme medicale și că nu vrea să greșească și ne-a îndrumat către managerul dr. Bogdan Cojocaru. Acesta nu a fost, însă, de găsit. Profesorul Brăilean a murit duminică, 8 martie.