CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Scandalul compensatelor. Bolnavii cer și decontarea medicamentelor anti-cancer

După ce oficialii din Sănătate au decis să plătească doar 17 medicamente noi, pentru cei cu boli rare, și alte categorii de pacienți își cer drepturile și amenință cu procese.

Decizia ministrului Sănătăţii Nicolae Bănicioiu de a anula lista propusă de predecesorul său Eugen Nicolăescu, care cuprindea 137 de molecule noi, şi de a deconta, din mai, doar 17 molecule pentru boli rare, a stârnit nemulţumirea pacienţilor care ar avea nevoie de medicamente din lista lungă. Ministrul a declarat că va fi efectuată o nouă evaluare, urmând ca restul moleculelor puse acum în așteptare să fie incluse pe lista de compensate din octombrie. Reprezentanţii bolnavilor, dar şi producătorii de medicamente şi-au exprimat, ieri, amendamentele pe noul proiect al MS.

Legile europene stabilesc prioritățile

Deşi salută decizia oficialilor de a deconta medicamente cu prioritate pentru cei cu boli rare, unii dintre pacienţii cu cancer spun că se simt discriminaţi, pentru că, în acest moment, nici ei nu au alternativă. Este vorba de cei care nu răspund la tratamentul clasic, iar șansa lor ar fi unele medicamente noi, dar care nu sunt decontate. E și cazul bolnavilor cu melanom (cancer de piele), care reacţionează bine la un medicament ce nu se află pe lista scurtă de 17 molecule. „Termenul de 31 octombrie e foarte departe. Am urmat toate etapele de tratament, inclusiv chimioterapie, iar boala nu doar că n-a stagnat, dar a evoluat. Am încercat să îmi cumpăr singură medicamentul, dar costă 10.000 de euro pe lună”, a declarat o pacientă prezentă la dezbatere.

Cele 17 medicamente care au avut prioritate la decontare sunt considerate „orfane”, adică sunt singurele existente pentru anumite boli. Potrivit legislaţiei europene, acestea se bucură de statut special. „Există, într-adevăr, nişte directive în acest sens, dar ele doar recomandă includerea medicamentelor orfane pe lista de compensate. Două dintre acestea nici nu au trecut de evaluarea precedentă”, a spus Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

"Avem pregătite opt dosare ale pacienților pe care le vom înainta instanței”. CEZAR IRIMIA, președinte asociație de pacienți

Sesizați „MEDICUL DE GARDĂ”!

Dacă doriți să ne semnalați situații ilegale sau nereguli din sistemul sanitar, o puteți face la e-mail doctorevz@evz.ro, telefon 021.2022000 sau la adresa Evenimentul zilei, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, București - pentru „Medicul de Gardă”.