Cu mai puțin de șase săptămâni înaintea scrutinului prezidențial din 23 aprilie, din Franța, principalii patru candidați la funcția supremă în stat par să aibă, întâmplător sau nu, probleme în justiție
Candidatul conservator Francois Fillon refuză să se retragă din cursa prezidențială, în ciuda faptului că a fost pus sub acuzare sub suspiciunea de fraudă din fonduri publice. Decizia magistraților îl aduce mai aproape de instanță, dar politicianul de centru-dreapta neagă toate acuzațiile.
Fillon neagă acuzațiile
„Aș vrea să spun că sunt nevinovat, că soția mea a lucrat cu mine timp de mulți ani, așa cum s-a întâmplat în cazurile a sute și sute de parlamentari în trecut și cum se întâmplă chiar și în acest moment. Și sunt convins că justiția, chiar dacă acest lucru va dura, va stabili că sunt nevinovat”, a spus el, ieri, într-un interviu la radio. Candidatul dreptei a fost inculpat, marți, pentru deturnare de fonduri publicepentru că și-a angajat fictiv soția și pe doi dintre copiii săi.
El nu este, însă, singurul candidat atins de probleme în justiție.
Lidera extremei drepte, Frontul Național, Marine Le Pen, este acuzată că nu și-a plătit taxele pentru o proprietate a sa și a tatălui său.
Presa franceză a scrisă că autoritățile fiscale discută despre un posibil acord cu Le Pen, astfel încât ea să plătească taxele de 63.000 de euro, dar avocatul politicianei a refuzat să comenteze această informație.
Între timp, procurorii anchetează un dosar în care este implicat numele altui candidat - independentul centrist Emmanuel Macron. Este vorba despre un eveniment de la Las Vegas, din 2016, anchetat pentru favorizarea unei firme. Macron era atunci ministru al Economiei.
Și socialistul Benoît Hamon este inculpat pentru injurii publice, din 7 decembrie 2016. Totul a început cu un mesaj pe Twitter, transmis de candidatul de stânga, în noiembrie 2015, când Hamon l-a calificat pe Nicolas Miguet drept „escroc”.
Sondaje de opinie
Om de afaceri, politician și jurnalist, Miguet a depus plângere pentru injurie în public. Hamon a devenit candidatul Partidului Socialist la prezidențiale, în urma alegerilor primare din partid, în ianuarie 2017, când l-a învins pe premierul Manuel Valls.
Dacă niciunul dintre candidați nu obține peste 50% din voturi la primul tur, se organizează al doilea, în 7 mai. Conform unui sondaj recent Ifop, situația în preferințele elctoratului este următoarea: Marine Le Pen - 26-27%, Emmanuel Macron - 19-21%, Francois Fillon - 18-20%, Benoît Hamon - 14-16%, Jean- Luc Melenchon (extrema stângă) - 11-12%.
Legături Franța-Germania
Unul dintre favoriții în alegerile prezidențiale din Franța, centristul Emmanuel Macron, va fi primit, azi, la Berlin de către cancelarul german Angela Merkel, care s-a întâlnit în ianuarie și cu candidatul dreptei, François Fillon. Întrevederea „informală și confidențială” va avea loc la Cancelarie, a anunțat o purtătoare de cuvânt a guvernului german, Ulrike Demmer, dând asigurări că nu este vorba de a acorda „sprijin” fondatorului mișcării En Marche!, ci de a avea grijă de „relațiile cu Franța”. Purtătoarea de cuvânt a Cancelariei nu a menționat dacă Angela Merkel este dispusă să se întâlnească și cu candidatul Partidului Socialist, Benoît Hamon, dar a exclus orice întrevedere cu Marine Le Pen, lidera Frontului Național.