Campania electorală 2024. BEC a anunțat regulile pentru candidați și media
- Cristian Raducanu
- 10 mai 2024, 15:30
Campania electorală pentru turul de scrutin din 9 iunie a început oficial în 10 mai și urmează să se încheie în 8 iunie, la ora 07:00. În audiovizual, campania se va încheia în 7 iunie, la ora 07:00.
Reguli în campania electorală
Biroul Electoral Central a recomandat tuturor candidaților să aibă o retorică echilibrată și să nu livreze informații eronate. Campania electorală este strict interzisă în unitățile militare, în școli și universități.
„Potrivit reglementărilor în vigoare, în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă, precum şi a oricăror forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică”, a transmis.Biroul Electoral Central
De asemnea, BEC recomandă candidaților să nu se abată de codul de conduită și să aibă un discurs cât se poate de echilibrat bazat pe onestitate. Competitorii politici sunt sfătuiți să se abțină de la denaturarea sau manipularea informațiilor false.
Princiipii de respectat
În privința discursului electoral și a mesajelor politice, BEC impune candidaților să respecte promovarea principiilor democrației. Legislația în vigoare prevede că toate părțile implicate în procesul electoral, de la alegători, partide, alianțe și minorități, au dreptul la libera exprimare în mod liber și fără discriminare.
Pe durata campaniei electorale, candidaților li se vor asigura spații corespunzătoare pentru întâlnirile cu electoratul. Spațiile de întâlnire pot fi amenajate în sediul primăriei, școli și universități (când nu sunt cursuri), case de cultură, cinematografe, cămine.
Primarii în funcție au obligația să asigure contra-candidaților spații corespunzătoare pentru a se întâlni cu electoratul. De asemenea, legea mai prevede că „în unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise.
Campania electorală în audio-vizual
Persoanele care deteriorează, murdăresc, acoperă sau mâzgălesc afișele electorale sau alte anunțuri de propagandă electorală sunt pasibile de amendă în valoare de până la 4.500 de lei.
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a trasat reguli clare pentru posturile de televiziune care vor găzdui dezbaterile electoralte. Stațiile de emisie vor ține cont de următoarele aspecte:
- reflectarea campaniei electorale în mod echitabil, echilibrat şi imparţial;
- precizarea calităţii în care se exprimă persoanele invitate în cadrul programelor, cum ar fi cea de candidat sau de reprezentant al acestuia;
- calitatea persoanelor invitate vor fi vizibile pe ecran la momentul intervenţiei acestora;
- nu pot difuza programe produse, realizate sau moderate de candidaţi şi de reprezentanţi declaraţi ai competitorilor electorali, conform art. 23 din Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 320/2012 privind furnizarea serviciilor media audiovizuale la cerere;
- luarea de măsuri pentru asigurarea echidistanţei şi a pluralismului de opinii în cadrul programelor în care participă candidaţi care deţin funcţii publice, strict în probleme legate de exercitarea funcţiei lor.
Deznateri în campania electorală
CNA a stabilit reguli și pentru moderatorii dezbaterilor electorale. Prin codul de etică al meseriei, moderatorii sunt obligați să aibă o atitudine obiectivă, imparțială. Totodată, trebuie să asigure fiecărui candidat posibilitatea de a participa la discuții sau să-și exprime opiniile în sfera tematicii electorale.
Cu 48 de ore înainte de ziua votului, televiziunile nu vor mai putea prezenta sondaje de opini, spoturi de publicitate electorală, dezbateri sau comentarii referitor la campania electorală.