Candidații la locale iau startul în campania electorală
- Carmen Vintil ă
- 10 mai 2012, 14:41
Mâine se va da, oficial, startul campaniei electorale pentru alegerile locale din 10 iunie. Candidații își vor putea convinge alegătorii să-i voteze până sâmbătă, 9 iunie, la ora 7.00. Pentru prima oară, primarii vor fi aleși dintr-un singur tur, ca și președinții de consilii județene. Au fost scoase la bătaie 3.187 de primării, 1.338 de locuri de consilieri judeţeni şi 40.311 de locuri de consilieri locali. În total, statul va scoate din buzunar pentru organizarea alegerilor aproximativ 100 de milioane de lei.
În campanie, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, precum şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile, în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă.
În timpul campaniei electorale se asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, care pot fi amplasate la sediul primăriei, în şcoli, universităţi, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe. Este interzis însă să fie organizate acțiuni de campanie în unitățile militare, dar și în spațiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor. Neluarea de către organizatori a măsurilor necesare desfăşurării normale a adunărilor electorale, precum şi distribuirea, inclusiv de către candidaţi, de băuturi alcoolice în timpul adunărilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei. Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc, potrivit legii, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Organele de ordine publică sunt obligate să asigure integritatea panourilor şi a afişelor electorale.
Legea mai stabileşte că sunt contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală, precum şi afişarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise.
Potrivit prevederilor legale, radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure, în cadrul serviciilor de programe audiovizuale, desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toate partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale precum şi pentru toţi candidaţii. Accesul competitorilor la serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune este gratuit. Legea 67/2004 pentru alegerea administraţiei publice locale menţionează că, în perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii partidelor politice aflate în competiţie au acces la posturile publice şi private de radiodifuziune şi de televiziune numai la emisiunile şi dezbaterile electorale.
Conform unei decizii a CNA, campania electorală în audiovizual va începe pe 11 mai şi se va încheia pe 7 iunie, la ora 24.00, iar candidaţii la alegerile locale se vor putea exprima gratuit în emisiunile informative, electorale şi de dezbatere electorală difuzate de televiziuni şi radiouri.
În perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii competitorilor electorali pot să participe numai la emisiunile electorale şi de dezbateri electorale.
Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale - sâmbătă, 9 iunie, la ora 7.00 - prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.400 lei la 2.000 lei. Primăria Capitalei, disputată de 18 candidați Peste 1.800.000 de bucureşteni, potrivit Biroului Electoral Municipal (BEM), sunt chemaţi la urne, pe 10 iunie, pentru a-şi alege primarul general, primarii de sectoare, consilierii generali şi pe cei locali în cele 1.223 de secţii de votare din Capitală. Principalii candidați la fotoliul de primar general sunt actualul edil general, independentul Sorin Mircea Oprescu, susţinut de USL și deputatul Silviu Prigoană, din partea PDL. Pentru alegerile din 10 iunie, Biroul Electoral Central a aprobat 83 de semne electorale. CITIȚI ȘI: Locale 2012: Războiul de o zi Harta celor mai încinse meciuri uninominale de la localele din vară