Căminele groazei. Aproape 50 de dosare penale deschise

Căminele groazei. Aproape 50 de dosare penale deschise Poliție. Sursa foto: Pixabay

În urma controalelor efectuate în centrele de asistenţă socială pentru vârstnici, copii şi persoane cu dizabilităţi, 47 de dosare penale au fost deschise de către organele de anchetă.

Datele au fost furnizate de către Ministerul Afacerilor Interne și făcute publice de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. „Aceste verificări sunt încheiate aproape în proporţie de 100%. Mai precis - peste 97%. În 40 de judeţe controalele au fost încheiate. Au rămas deschise Bucureştiul şi judeţul Ilfov”, a spus Mihai Constantin.

Conform declarațiilor sale, au fost luate mai multe măsuri de suspendare, retragere a autorizației sau chiar închidere a acestor centre și deja există 47 de dosare penale deschise de organele de anchetă în aceste cazuri.

Județele cu cele mai mari probleme în centrele de bătrâni

Joi dimineața, prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat că în urma controalelor la nivel național s-au identificat probleme grave în funcționarea unor centre pentru persoane vârstnice, copii și persoane cu dizabilități din următoarele județe: Arad, Giurgiu, Constanța, Maramureș, Hunedoara, Teleorman, Vrancea și în București, cu accent deosebit pe Sectorul 1.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, premierul i-a cerut noului ministru al Muncii să dispună suspendarea din funcţie a șefilor Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din cele șapte județe, precum și din municipiul București.

Totodată, a cerut schimbarea din funcție a conducerii direcțiilor de asistență socială din aceste județe, precum și suspendarea din funcție a șefului Inspecției Muncii.

Centrele de bătrâni, controlate de interlopi

Conform surselor judiciare, există suspiciuni că afacerile cu bătrâni, cel puțin în zona Voluntari, au fost preluate de către o parte a lumii interlope. Un exemplu elocvent este cazul lui Traian Simion, cunoscut sub numele de Udi, care, potrivit anchetatorilor, ar fi implicat în gestionarea azilului „Sfânta Ecaterina” din Afumați, în timp ce fiii săi ar controla instituția „Casa Dany&Ionuț - Bătrâni fericiți”.

Potrivit surselor citate de Gândul, Udi, liderul familiei respective, se află într-o strânsă relație cu Ștefan Godei. Cei doi s-ar fi implicat împreună în campania electorală pentru alegerile locale, oferindu-și sprijinul lui Florentin Pandele pentru funcția de primar.