Evenimentul Zilei > Social > Camil Aurelian Petrescu, fiul scriitorului: „Dacă Ceauşescu nu pica, rămâneam la New York”
Camil Aurelian Petrescu, fiul scriitorului: „Dacă Ceauşescu nu pica, rămâneam la New York”

Camil Aurelian Petrescu, fiul scriitorului: „Dacă Ceauşescu nu pica, rămâneam la New York”

Fiul cel mare al scriitorului Camil Petrescu s-a întors în România după 43 de ani.

De o săptămână Camil Aurelian Petrescu, fiul cel mare al scriitorului, s-a întors definitiv în Bucureşti, oraşul unde a trăit până să fugă din ţară. Camil Petrescu s-a căsătorit la data de 3 aprilie 1947 cu actriţa Eugenia Marian. La data de 21 iunie i s-a născut primul fiu, iar în 1950 cel de-al doilea. Copiii au emigrat în anul 1969 în Statele Unite.

Evz: Cum aţi plecat din ţară?
Camil Aurelian Petrescu:
Am fugit din ţară în anul 1969 împreună cu fratele meu Octavian Petrescu, la început în Suedia, apoi în Germania federală şi în final în Statele Unite, la New York.

De ce aţi plecat? Aveaţi o situaţie bună. Eraţi celebri şi bogaţi pentru timpurile acelea.
Eu eram student la matematică, fratele meu la filologie. Făceam o emisiune muzicală la Radio-România, împreună cu Cornel Chiriac, pe care noi l-am iniţiat în tainele rockului, el fiind specialist în jaz. Noi am iniţiat atunci topurile în România. Prezentam muzică şi la clubul studenţilor "Grigore Preoteasa", aveam o masă gratuită la restaurantul "Ambasador", unde cânta Horia Moculescu. Una peste alta era frumos. Filmul s-a rupt, ca să zic aşa, în anul 1968, după ce ruşii au invadat Cehoslovacia. Formaţia Beatles a compus o melodie "Back in USSR" (Înapoi în URSS – n.r.) pe care noi am strecurat-o pe postul naţional de radio. Atunci erau nişte norme 30% muzică românească, 30% muzică latină, 30% muzică englezească. Am profitat de faptul că "cenzura" nu înţelegea limba engleză şi nici formaţia Beatles nu le era aşa de cunoscută şi am difuzat melodia pe post. A ieşit un scandal monstru.

Atunci v-aţi hotărât să fugiţi din ţară?
Cornel Chiriac a fugit prin Cehoslovacia, a ajuns destul de repede la "Europa liberă" unde a lucrat ani de zile până l-au asasinat securiştii lui Ceauşescu. Noi ne-am dus la profesorul Alexandru Balaci, bun prieten cu tata, care era un fel de ministru adjunct. El ne-a ajutat să obţinem o viză de Suedia. Am plecat cu trenul. Nici mama nu a ştiut. America era un miraj pentru noi şi am ţinut morţiş să ajungem acolo. Ne-am stabilit la New York. Cu ajutorul unor prieteni români, am locuit o vreme în centrul centrului, cum s-ar spune, într-o casă a lui Max Auscnitt şi am lucrat la Gucci. Ani de zile am realizat, împreună cu Cornel Chiriac, emisiuni muzicale la "Europa liberă". La un moment dat ne-am îndepărtat de România.

Fratele meu, Octavian Petrescu s-a mutat la Chicago. Este profesor universitar de zeci de ani şi bunic. Eu am lucrat în transporturi şi în "advertising". Am fost şi sunt pasionat de probleme economice. Am activat în acest domeniu şi intenţionez să mă implic şi în România în acest sector.

De curând, eu şi soţia mea Roxana (nepoata lui Emil Gârleanu) ne-am pensionat, am cumpărat o casă în zona şoselei Kiseleff şi ne-am stabilit definitiv în ţara unde ne-am născut. Dacă situaţia nu s-ar fi schimbat în decembrie 1989, când am şi făcut o vizită-fulger la Bucureşti, nu mi-aş fi pus problema să mai vin vreodată acasă.

"Cu ajutorul unor prieteni români, am locuit o vreme în centrul centrului, cum s-ar spune, într-o casă a lui Max Ausnith şi am lucrat la Gucci", susţine Camil Aurelian Petrescu

Amintiri despre tata

"Între părinţii mei era o foarte mare diferenţă de vârstă, peste 30 de ani. Deşi era trecut de prima tinereţe, când m-am născut, tata se juca foarte des cu mine şi cu fratele meu mai mic. Un timp am locuit pe strada Brezoianu, lângă parcul Cişmigiu, unde petreceam mult timp împreună. Când a murit el, eu aveam doar zece ani. Ţin minte că primea, dimineaţa, toate ziarele. Chiar Agricultura socialistă, Tribuna şcolii, Munca, din ce îmi aduc eu aminte. Nimeni, nici noi copiii nu aveam dreptul să atingem gazetele până nu le atingea el. Asta era ceva sfânt în casă. Orice aveam voie să facem numai asta nu. El dorea să le citească primul"

CARTE DE VIZITĂ

CAMIL AURELIAN PETRESCU
Fiul scriitorului

  • S-a născut în anul 1947 la Bucureşti.
  • A terminat Liceul Sf. Sava şi a urmat trei ani la Facultatea de matematică(până să fugă din ţară).
  • A lucrat la Radio-România, Radio Europa Liberă.
  • A activat în transporturi şi advertising, la New York
  • Este pensionar.
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.