Premierul britanic este presat să dea socoteală pentru relaţiile apropiate pe care le-a avut cu trustul care a deţinut tabloidul "News of the World".
Premierul britanic a fost nevoit să renunţe la două din destinaţiile sale dintr-un turneu african care urma să înceapă ieri pentru a reveni în ţară, sub presiunea scandalului interceptărilor realizate de publicaţia "News of the World".
Poziţia şefului executivului de la Londra, al cărui nume a fost vehiculat recent în acest scandal, este cu atât mai şubredă cu cât un înalt oficial britanic, Sir Paul Stephenson, comandantul Scotland Yard, implicat în aceeaşi afacere, a demisionat acum două zile.
Apel implicit la demisie
Şeful Scotland Yard s-a retras din funcţie după ce a fost criticat că l-a angajat, în 2009, pe Neil Wallis, fost redactor-şef adjunct al "News of the World", pe post de consultant de imagine. Prin decizia sa de duminică, Stephenson pune presiune pe premierul britanic să procedeze la fel, în condiţiile în care David Cameron l-a angajat, în 2007, pe un post similar, pe Andy Coulson, fost redactor-şef al ziarului amintit. Spre deosebire de Wallis, Coulson şi-a dat demisia de la "News of the World", pe fondul scandalului interceptărilor care abia prindea atunci contur, a mai amintit Stephenson.
"Mesajul comandantului Scotland Yard către premier a fost implicit, dar înţeles de toţi: eu mi-am asumat responsabilitatea, cum rămane cu a dumneavoastră?", a comentat ieri cotidianul "The Guardian". Surse din anturajul lui Cameron au dezvăluit că premierul a fost iritat de aluzia la demisie făcută de fostul comandant al Scotland Yard.
Legături periculoase
Presa britanică a început să cerceteze însă tot mai minuţios relaţiile pe care premierul concervator le-a avut cu News Corporation, trustul care publica "News of the World". A aflat, printre altele că David Cameron a fost invitat la nunta unui alt fost redactor-şef al săptămânalului, Rebekah Brooks, cea care a şi fost de altfel arestată şi eliberată apoi pe cauţiune în contextul acestui scandal.
Premierul a mai fost invitat, anul trecut de Crăciun, să se relaxeze la una dintre proprietăţile acesteia, unde mai era prezent şi Rupert Murdoch, magnatul care deţine trustul din care făcea parte şi "News of the World". De la numirea sa în funcţia de premier, în mai 2010, David Cameron s-a întâlnit cu diferiţi membri din conducerea News Corporation de 26 de ori, subliniază şi "Daily Telegraph".
Deşi scandalul a izbucnit acum câţiva ani, Scotland Yard nu a dus la bun sfârşit ancheta începută îm 2006. Trei ani mai târziu, Scotland Yard a decis să nu redeschidă investigaţia în pofida unor noi dezvăluiri de presă legate de acest subiect. Abia în ianuarie 2011, autorităţile au decis să ancheteze serios acuzaţiile de interceptare frauduloasă a telefoanelor căreia i-au căzut victimă şi familia regală.
CU TELEFOANELE ASCULTATE
De la Prinţul William la actorul Hugh Grant
Scandalul interceptărilor ilegale a izbucnit după ce, în noiembrie 2005, jurnalistul Clive Goodman, de la săptămânalul "News of the World", a scris că Prinţul William al Marii Britanii are o rană la genunchi. În ianuarie 2007, Goodman şi detectivul particular Glen Mulcaire au fost condamnaţi la patru şi, respectiv, şase luni de închisoare.
Motivul: pentru a obţine informaţia despre Prinţul William, cei doi ascultaseră ilegal telefoanele unor persoane din anturajul Casei Regale, mai exact mesajele din căsuţa vocală. Practicilor ziariştilor de la "News of the World", aflaţi în goana după senazţional, le-au mai căzut victime personalităţi precum actorul Hugh Grant, actriţa Sienna Miller, fostul fotbalist Paul Gascoigne sau primarul Londrei, Boris Johnson.
Scandalul a luat amploare pe fondul relatărilor privind ascultarea convorbirilor rudelor britanicilor care şi-au pierdut viaţa în atentatele de la Londra, din iulie 2005, şi ale familiilor soldaţilor ucişi în Afganistan. Poliţia Metropolitană are o listă cu 4.000 de posibile "ţinte" ale jurnaliştilor de la publicaţia închisă luna aceasta.