Big Brother în școli. Nici profesorii nu sunt de acord cu camerele de supraveghere

Big Brother în școli. Nici profesorii nu sunt de acord cu camerele de supraveghere Camere de supraveghere în școli / Sursă foto: Arhivă Evz

Camere de supraveghere în clase. Un membru al unui grup privat de pe o rețea de socializare în care sunt foarte multe cadre didactice le-a întrebat pe acestea ce părere au de montarea camerelor video în școli. Au fost profesori care au spus că această măsură va aduce multe beneficii, dar au fost și câțiva care au declarat că sunt nemulțumiți.

Camere de supraveghere în clase, un subiect controversat

„Ca și cadru didactic, pentru mine nu schimbă cu nimic faptul că sunt filmată sau nu. Inspecțiile sunt cu audio-video și nu e nimic diferit, cât îți faci treaba totul e ok. Totuși, unii elevii pot să devină mai iscusiți în comportament atunci când știu că pot să vadă real părinții ce au făcut la o anumită oră. Mai nou, la fiecare oră există clase în care incidentele se țin lanț și profesorul nu poate să le facă nimic, plus că e luat la rost de părinte de parcă e vina lui că elevul are o educație precară. Filmările sunt vizualizate doar la nivel de instituție, exact ca cele de pe hol sau curtea școlii, unde e bine că există, așa mai află direcțiunea ce fac anumiți elevi în pauze sau în timpul orelor”, spune un membru al grupului.

Elevi

Elevi. Sursa foto: Dreamstime

„Poate așa ar vedea și părinții real cum se comportă copiii lor și ce vocabular au la adresa colegilor sau a profesorului. Noi le oferim cunoștințe pe diferite domenii și materii, nu îi educăm la comportament. Maxim remediem o situație de conflict sau oferim un sfat, însă educația pornește de acasă. Ca să fim sinceri până la capăt, s-ar lua măsuri și asupra profesorilor agresivi verbal și fizic, astfel că părinții ar avea mai multă încredere în profesorii care chiar merită și nu am mai fi «toți la fel»", mai spune cadrul didactic.

Mulți profesori se opun

Unii profesori consideră că nu este nevoie de camere video în clase pentru că nu există mari probleme. Ei consideră că orice filmarea s-ar putea întoarce împotriva lor. Alții consideră că montarea camerelor video în școli nu va rezolva situațiile tensionate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Să fii filmat peste tot e o experiență diferită de ce a fost înainte. Și se vede dacă te-ai pregătit pentru lecție sau nu, dacă întârzii, cum vorbești. Ai putea să înveți să vorbești mai bine de la cineva, soluții mai bune, dacă ai de la cine să înveți. Dar orice se poate folosi și împotriva ta”, atrage atenția un alt membru al grupului.

camera scoli

Camere de supraveghere. Sursa foto Dreamstime

„Pare că rezolvă și problemele de disciplină ale elevilor, dar și ale profesorilor. Totuși am senzația că aici poate să apară un aspect negativ major, cu atâta supracontrol”, punctează un alt comentator. „Nu rezolvă nicio problemă. E ca înainte”, spune cineva.

„E ilegală”, atrage în schimb atenția un membru al grupului, care indică drept temei juridic pentru cele spuse „legislația privind protecția datelor, gdpr, convenția europeană a drepturilor omului, hotărârile CEDO”. „Sala nu este spațiu public”, vine un alt mesaj în sprijinul celui anterior.

Elevii, victimele neînțelese

Un profesor a declarat că elevii vor fi mereu victimele neînțelese și că dascălii vor avea mari problemele din cauza acestor camere video. El a spus că nimeni nu îi sancționează pe elevi, chiar dacă greșesc.

„Problema e dacă se pot lua măsuri sau nu! Dacă se pot lua, cum era odată, s-ar putea și fără camere. În condițiile actuale însă, când singurul și ultimul vinovat e profesorul, camerele vor constitui probă mai ales împotriva lui. Trecem peste bătăile dintre elevi, că nu îi opresc camerele, după cum vedeți la tv. Dar dacă au înjurat un profesor, hai să vedem de ce a ajuns bietul «copil» la așa ceva, cum «l-a provocat» profesorul! De ce nu a știut să gestioneze situația? De ce nu l-a atras? De ce nu a stat cu el să-i explice, că el e copil și nu știe! Vedeți și asta în mass-media.

Deci, până la urmă, vă zic eu că e valabilă formula aia din filmele polițiste americane: tot ce spui (și faci) poate fi folosit împotriva ta ca profesor. Elevul va fi mereu victima neînțeleasă, iar noi vom oferi probele video cu care să ne dea în cap «experții» în educație!”, este o altă opinie, potrivit Adevărul.