Cambridge Analytica a jucat un rol decisiv în câştigarea referendumului de către partizanii Brexit, a precizat Christopher Wylie, într-un interviu apărut marţi în mai multe cotidiene europene.
Cambridge Analytica a jucat un "rol crucial" în referendumul câştigat de către simpatizanţii Brexit, a declarat lansatorul de alertă Christopher Wylie, într-un interviu apărut marţi în mai multe media europene, potrivit AFP.
Şi-ar fi dat britanicii votul în favoarea Brexit în 2016 fără Cambridge Analytica? "Nu, ea a jucat un rol crucial, sunt sigur", a declarat fostul director de cercetare al Cambridge Analytica, conform declaraţiilor publicate marţi de cotidianul francez Libération, care l-a intervievat duminică pe Wylie împreună cu alte ziare, printre care Le Monde, Die Welt, El Pais şi La Repubblica.
În acest interviu, citat de Agerpres, lansatorul de alertă afirmă că Aggregate IQ (AIQ), o companie canadiană legată de Cambridge Analytica, a lucrat cu aceasta din urmă pentru a ajuta la campania pentru ieşirea din UE denumită "Leave.EU" şi apreciază că "fără Aggregate IQ, tabăra + Leave + nu ar fi putut câştiga referendumul, care a fost jucat la mai puţin de 2% din voturi".
Fostul angajat al Cambridge Analytica apreciază în acelaşi interviu că "Facebookul trebuie reparat, nu radiat" potrivit Le Monde, respingând apelurile de a părăsi reţeaua socială. "A devenit imposibil să trăieşti fără aceste platforme, dar trebuie să le supraveghezi", consideră el.
Lansatorul de alertă avertizează, de asemenea, în legătură cu circumstanţele îngrijorătoare ale angajării sale în 2013 de către SCL, societatea-mamă a Cambridge Analytica, la crearea căreia a contribuit. El spune că a aflat că predecesorul său "a murit în condiţii inexplicabile în camera sa de hotel din Nairobi în timp ce lucra pentru Uhuru Kenyatta", actualul preşedinte al Kenyei, potrivit Le Monde.
Wylie reafirmă, de asemenea, implicarea în compania britanică a controversatului Steve Bannon, fost consilier apropiat al lui Donald Trump şi fostul patron al site-ului de extrema dreaptă Breitbart News , spunând că a venit la Londra "cel puţin o dată pe lună" şi că sosirea acestuia l-a determinat să-şi părăsească postul, potrivit Liberation.
Cambridge Analytica este acuzată că a folosit, fără consimţământ, datele private a 50 de milioane de utilizatori Facebook în scopuri politice.