Cămătăria politicienilor faţă-n faţă cu independenţa Justiţiei

Cămătăria politicienilor faţă-n faţă cu independenţa Justiţiei

Au pus camătă pe ţară de 25 de ani şi e vremea să plătească.

De cinci-şase ani, sistemul judiciar face eforturi să funcţioneze în sensul normal al legii, iar în ultimii doi ani, a înregistrat chiar rezultate notabile. O spun din poziţia unui jurnalist care, din 1990 încoace, a stat cu ochii pe Poliţie, Parchete, Instanţe şi Servicii secrete, a scris şi a gestionat mii de anchete jurnalistice, publicate în câteva mari ziare naţionale.

Aproape întotdeauna, în marile tunuri şi în afacerile dubioase şi-au pus amprenta politica şi politicienii. Sub această Cupolă s-a jefuit ţara şi s-au îmbogăţit oamenii cu robă politică, convinşi că sunt mai presus de lege, fiindcă legea o gestionau ei, după sistemul ceauşist. Se căţărau în fotolii de parlamentar, de ministru, de preşedinte al Consiliului Judeţean sau de primar „împrumutaţi” cu încrederea noastră, iar de acolo, de sus, îşi luau pe tăcute camăta din avuţia ţării, transferând-o în propriile conturi. N-ar fi putut s-o facă fără şefi obedienţi şi interesaţi financiar din lanţul instituţional al Justiţiei. Ei le-au dat siguranţa acestor politicieni hoţi şi corupţi că nimic nu-i poate atinge. Uitaţi-vă la primarul Stavarache! Arestat şi eliberat sub control judiciar, continua să sfideze legea chiar sub ferestrele poliţiştilor care-l monitorizau. Se credea, probabil, Învingătorul Sistemului şi, încă, stăpân al oraşului Bacău, al procurorilor şi judecătorilor locali. Acum e, din nou, după gratii. În urmă cu 20, 10 sau 5 ani, acest lucru era imposibil de gândit, darămite de realizat!

Dacă tot am amintit de Bacău, să rămânem un pic cantonaţi în acest judeţ, fiindcă în ultimele trei zile aici s-au întâmplat nişte lucruri legate tot de cămătărie. Cămătărie cu iz politic, fiindcă ea a înflorit în oraş sub ochii împăienjeniţi ai autorităţilor locale, aşa cum s-a întâmplat la Slatina cu Bercea Mondial! Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Bacău au făcut patru percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de camătă şi şantaj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întotdeauna, cele două infracţiuni au mers mână în mână, mai ales în cazurile în care împrumutaţii erau oameni de afaceri sau politicieni. Şi, vă asigur, n-au fost puţine situaţiile de acest fel. Chiar în iarnă, un om de afaceri din Iaşi s-a spânzurat într- o pădure din cauza presiunilor la care era supus de clanul Cordunenilor, cămătari celebri care-l împrumutaseră cu o sumă mare de bani. Unul dintre reprezentanţii clanului e acum în arest şi va fi judecat, fiindcă poliţiştii şi procurorii ieşeni au prins curaj şi au convingerea că actele lor vor avea o finalitate. La fel se întâmplă şi în compartimentele SRI-ului, după ce ani la rând informaţiile lor păreau fără valoare în coperţile unor dosare penale.

Revenind la Bacău, anchetatorii de acolo au ajuns la concluzia că, în perioada 2011-2014, trei tineri din municipiu ar fi împrumutat de la grupul de cămătari sume de bani cuprinse între 200 şi 800 de euro. Erau obligaţi de interlopi, prin violenţă şi ameninţări, să plătească săptămânal dobânzi de 50% din sumele împrumutate. Evident, sumele deveneau, în timp, enorme pentru nişte oameni normali.

Sunt şi mulţi politicieni care au intrat în hora cămătarilor, obişnuiţi, aşa cum scriam mai sus, să ia camătă din bani publici pentru a-şi spori averile. Încălcând legile ţării (unii dintre politicieni fiind parlamentari – făuritori de legi!), pare că nimic nu i-a putut opri să stea la masă cu cămătarii din neamul Cordunenilor, al lui Nuţu Cămătaru, al lui Bercea Mondial. Ultimul ins cu carnet de partid, preşedintele filialei PNL din Buhuşi, a încercat să se sinucidă zilele trecute, în casa din Bacău, din cauza datoriilor la cămătari. Poate că sunt chiar cei arestaţi sâmbătă, nu ştim încă. De ce nu apelase politicianul la bănci sau de ce nu a reclamat la Poliţie presiunile cămătarilor rămân întrebări cu răspuns subînţeles. Vedem, însă, că anchetatorii se mişcă, că Justiţia, în ansamblu, taie în carne vie în clasa politică. DNA şi instanţele bucureştene sunt vârf de lance, mereu puse sub tirul baronilor şi oliharhilor indiferent de culoare politică.

Pentru toate acestea, Evenimentul zilei a fost şi va continua să fie un apărător al Justiţiei independente, care face dreptate în baza unor probe concludente, departe de orice suspicine. Din păcate, suspiciunile şi atacurile cele mai vehemente la adresa Justiţiei vin din partea parlamentarilor şi a „politicienilor-cămătari”. Când vor înţelege că au pierdut jocul?