Complicata poveste a călugărului budist răspopit, încurcat cu o piteşteancă văduvă
- Adam Popescu
- 28 mai 2010, 20:56
Şerpaşul are paşaport spaniol şi predă budismul tibetan la Smeura, lângă Piteşti. Concubina sa e „instructor de gnoză” şi are un restaurant chinezesc şi doi copii din căsătoria cu un chinez răposat.
Un cuplu bizar, compus dintr-un ex-călugăr budist nepalez şi o piteşteancă, văduvă de chinez, sălăşuieşte în satul Smeura, judeţul Argeş. Imediat ce ieşi din comuna Moşoaia, un panou te anunţă că o iei la dreapta şi mergi prin pădure vreo doi kilometri, o să dai de un Centru de Budism Tibetan.
Acolo găseşti doar o casă din BCA, cu un pavilion cu acoperiş de pagodă. În curte te mârâie un ciobănesc care, dacă pui mâna pe clanţă, latră de-ţi flutură pantalonii.
„Nu e nimeni aici. După ce a murit chinezu’, tibetanu’ s-a cărat la oraş cu văduva. Îi găsiţi la restaurantu’ chinezesc din Gura Trivalei”, dă raportul un vecin cam roşu în obraji pentru ora unşpe dimineaţa. Cârciuma nu-i greu de găsit.
E singurul local chinezesc din Piteşti. Până şi staţia de autobuz de lângă el se numeşte „Restaurant chinezesc”. Aici dai de Lotsawa Thubten Sherab Sherpa şi de aleasa sa, Alexandra Dong, fostă Grigorescu.
S-au cunoscut pe Hi5
Şerpaşul s-a născut acum 50 de ani în sudul masivului hymaialan, pe lângă capitala Nepalului, Kathmandu. Spune că e tibetan din etnia Sherpa. „La 10 ani am plecat la mănăstire, unde am stat 19 ani. Am fost călugăr budist. Am fost lama. Apoi am plecat în Spania, unde m-am însurat”, se prezintă nepalezul, într-o engleză corectă cu accent specific asiaticilor, posesor de paşaport spaniol, actualmente domiciliat în Piteşti.
„It’s a good question!”, exclamă la întrebarea de ce s-a stabilit la noi: „Alexandra a avut ideea să facem acest centru. Ne-am cunoscut pe Hi5”. O bucată din masă se desprinde şi cade pe jos cu zgomot. „E chinezească, de-aia...”, râde prietena sa, Alexandra. Poartă haine negre. E în doliu după fostul ei soţ, un chinez repauzat în ianuarie.
CUPLU. Fostul călugăr nepalez și văduva gnostică
Predă Mahayana
Omul, îmbrăcat europeneşte, n-are nimic din aura mistică a calugărilor budişti cu chelie, pe care îi vezi în filme. Pe inelarul stâng poartă un fel de verighetă. „E un inel atlant. Să-l protejeze de spiritele rele”, spune Alexandra. Are 39 de ani şi se recomandă „instructoare de gnoză”.
Un „guru” care te învaţă cum să te cunoşti. Sherab Sherpa predă ramura tibetană a budismului, Mahayana, care cam tot asta te învaţă. „Îl consider un cadou. Eu nu mă tem de spirite”, bravează şerpaşul.
„Românii sunt foarte atasaţi de credinţa ortodoxă şi cred că aşa e bine! ”, e de părere fostul lama nepalez. „Da’ nu şi în suflet!”, e cinică Alexandra. „Am avut probleme cu popa din sat. Se vorbea că ţinem cursuri dezbrăcaţi. Păi, cum, că noi am deschis în septembrie şi l-am închis în februarie că ne-au plesnit ţevile de frig! Şi nu facem prozeliţi!”, se indignează femeia.
„Trebuia să vină Dalai Lama!”
Centrul de la Smeura s-a deschis cu binecuvântarea unui înalt oficial tibetan, reîncarnare a unui „om mare”, numit Lama Zopa Rinpoche, spune Alexandra Dong. „Doi la Piteşti, trei la Bucureşti, doi la Sinaia... Cel mult 20!”, numără pe degete Sherab Sherpa românii care veneau la cursuri.
De înălţimile hymalaiene nu-i e dor: „Am călătorit mult. Fiecare loc cu amprenta sa. Am trăit mult în Europa. Am fost căsătorit cinci ani şi am lucrat şi ca magazioner. Am continuat să predic budismul şi să traduc diverşi «lama». Predau gratuit. Primesc ajutoare, cam 8.000 de euro pe an, din centre budiste din Spania şi Italia”.
Apoi, oftează: „Trebuia să vină şi Dalai Lama aici. Am auzit că a avut probleme cu viza, că ar fi probleme cu Biserica”.
Represalii chinezeşti
Deşi sunt cuplaţi, celor doi nu le arde de căsătorie. Alexandra are şi o problemă cu fetiţa sa de 13 ani, care e în China. „Am trimis-o la tratament. După ce mi-a murit soţul, la înmormântare, au venit nişte chinezi şi au văzut centrul. Aşa cred că s-a aflat la ambasada chineză. Cred că e vorba de represalii pentru deschiderea centrului!”, se plânge femeia.
A sunat şi la un număr de telefon pe care i l-au dat de la ambasadă. I s-a spus că are de dat 25.000 de euro ca să-şi recupereze fiica. Mai întâi, i-au spus că ar fi o datorie a răposatului care ar fi luat bani pentru a intermedia nişte vize de România, apoi că ar fi costul tratamentului.
„Ministerul Securităţii chinez a transmis Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale că nu e de competenţa lor. Ministerul de Interne spune că fata nu e localizată pe teritoriul Chinei, iar Externele nu au dat un răspuns oficial!”, povesteşte Alexandra. Partenerul ei nepalez o poate ajuta doar cu rugăciuni. Încurcate sunt căile lui Buddha.
ETICHETA
Mahayana la Smeura de Argeş
Conform Dex online, MAHAYÁNA este „o formă evoluată a budismului, apărută în India septentrională şi răspândită mai ales în China, Coreea şi Japonia, care a introdus dogma despre rai şi un ritual fastuos”.
Curentul mahayana întruneşte 60 % dintre budişti. Ei interpretează mai larg mesajul lui Buddha. Aceştia consacră un cult al divinităţilor hinduse şi celor dintr-o altă religie, cum ar fi daoismul în China sau şintoismul în Japonia.
De asemenea, închină un cult şi unor bodhisattva, oameni plini de înţelepciune care au hotărât să renunţe la Nirvana pentru a se dedica mântuirii celorlalţi.