Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins cererea lui Călin Georgescu de reluare a alegerilor

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins cererea lui Călin Georgescu de reluare a alegerilorCălin Georgescu, sursa: Inquam Photos / George Călin

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis astăzi, reunindu-se în complet de Cameră și în baza unui vot unanim, să nu indice nicio măsura provizorie în cauza Călin Georgescu contra România. Cauza privește anularea de către Curtea Constituțională a României a alegerilor prezidențiale în care Călin Georgescu a fost candidat.

Călin Georgescu ceruse adoptarea de măsuri provizorii, în particular ca decizia Curții Constituționale să fie suspendată și procesul electoral să fie reluat.

Motivarea CEDO

Curtea a respins cererea de măsuri provizorii că fiind în afară domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentul Curții (măsuri provizorii).

Măsurile provizorii prevăzute de articolul 39 din Regulamentul Curţii (Rules of Court) sunt decise în legătură cu proceduri în fața Curții, fără a influența orice decizie ulterioară privind admisibilitatea sau fondul cauzei. Curtea impune asemenea măsuri provizorii numai în cazuri excepționale, când reclamanții ar fi altfel expuși unui risc iminent de vătămare ireparabilă.

CEDO

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce a cerut Călin Georgescu

La 16 decembrie 2024, invocând încălcări ale drepturilor sale prevăzute de articolele 6 (dreptul la un proces echitabil) și 13 (dreptul la un remediu efectiv) din Convenție și de articolul 3 din Protocolul nr. 1 la Convenție (dreptul la alegeri libere), Călin Georgescu a solicitat măsuri provizorii în temeiul articolului 39 din Regulamentul Curţii împotriva deciziei nr. 32 din 6 decembrie 2024 a Curții Constituționale a României care anulase procesul electoral al alegerilor prezidențiale în curs la data pronunțării acesteia.

El a cerut în mod specific suspendarea efectelor deciziei Curții Constituționale până la soluționarea cauzei sale la Curte, pentru a preveni un prejudiciu ireparabil asupra drepturilor democratice ale reclamantului și ale cetățenilor români; să fie obligat Guvernul României să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur de scrutin, și să organizeze turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidențiale; să oblige statul român să adopte măsuri pentru remedierea prejudiciilor democratice, prin restabilirea încrederii în procesul electoral.

Ne puteți urmări și pe Google News