Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat calendarul plăților pensiilor pentru luna decembrie. Din cauza zilelor libere legate de sărbători, zilele în care vor fi efectuate plățile se vor modifica.
Luni, 2 decembrie, poștașii vor distribui banii pentru pensionarii care își primesc banii în numerar. Plata vine cu o întârziere de o zi, pricinuită de faptul că 1 decembrie, Ziua Națională a României, pică duminică.
Potașii vor începe distribuirea către cei 2.500.000 de pensionari începând cu 2 decembrie, iar distribuirea acestora se va face progresiv pe parcursul următoarelor zile, în funcție de zona în care locuiesc beneficiarii.
Premieră pentru pensionarii care își primesc banii pe card
Luna decembrie consemneză o premieră în privința pensionarilor care își primesc banii direct pe card. Pensiile vor fi virate în conturile bancare pe data de 12 decembrie, într-o singură zi, deși până acum procesul se desfășura în două zile, pe 12 și pe 13. Ministrul Muncii spune că această schimbare este menită să simplifice procesul și asigurarea accesului rapid la bani înainte de sărbători.
Pensionarii cu venituri mici vor primi, în decembrie, un supliment de 250 de lei. Este un ajutor acordat de stat persoanelor cu pensii de până la 2.210 lei. Acest sprijin vine ca un bonus de sărbători, menit să ajute 2.600.000 de vârstnici cu pensii mici să facă față cheltuielilor suplimentare din această perioadă.
Un alt ajutor social va veni pe 15 decembrie. Este vorba de cardurile de alimente, în care se va vira ultima tranșă din 2024. Peste 2.000.000 de pensionari beneficiază de acest sprijin social, oferit persoanelor cu venituri mici.
Pensii mai mari de la 1 ianuarie
Pensiile românilor vor fi indexate, conform legii, începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii a anunțat care va fi Valoarea Punctului de Referinţă (VPR) la 1 ianuarie 2025.
La 1 ianuarie 2025, VPR va crește cu 12,1%, de la 81 de lei la 91 de lei. Pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială vor primi o majorare de 10,4%, adică 1.415 de lei.
„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflaţiei. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanţie fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creştere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar şi asigură predictibilitate. Contributivitatea şi stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă şi contribuţii egale şi pensiile vor fi egale”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministra Muncii.
Bugetul de pensii a fost completat
Bugetul de pensii a fost completat cu 1,6 miliarde de lei de la Bugetul de stat, potrivit unei Hotărâri de Guvern, iar astfel de operaţiuni au loc în fiecare an, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).
"Banii pentru plata pensiilor pentru tot anul în curs au fost alocaţi încă de la adoptarea bugetului pentru 2024, respectiv în decembrie 2023! La şedinţa de Guvern de astăzi (joi, n.r.) s-a aprobat o operaţiune normală de completare a Bugetului de pensii cu sume de la Bugetul de stat. Astfel de operaţiuni au loc în fiecare an. Guvernul a transferat suma de 1,6 miliarde de lei pentru această destinaţie", precizează sursa citată.
1,6 miliarde de lei în plus
Potrivit Ministerului Muncii, suma solicitată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului (inclus în bugetul de stat), respectiv 1,6 miliarde de lei, se încadrează în prevederile bugetare anuale aprobate pentru Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prin Legea nr. 421/2023 a bugetului de stat pe anul 2024 şi pentru Casa Naţională de Pensii Publice prin Legea nr. 422/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.
"Măsura este luată potrivit art. XXXIII alin. (1) din OUG nr. 107/ 2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative", se mai precizează în comunicat.