Calendar Ortodox, 16 august. Icoana făcătoare de mari minuni, din cetatea Edesei
- Emma Cristescu
- 16 august 2024, 06:44
Calendar ortodox. În ziua a 16-a a lunii august este pomenirea aducerii Icoanei celei nefăcute de mâna Domnului Dumnezeu și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, din cetatea Edesei.
Făcând multe minuni Domnul și marele Dumnezeu și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, pentru a Să bunătate, precum este scris în Sfintele Evanghelii, și ducându-se peste tot această veste, a auzit și Avgar, domnitorul Edesei.
Calendar ortodox, 16 august
Și dorea să vadă pe Iisus Hristos aievea și nu putea, pentru că suferea de o boală ce nu avea leac, căci avea lepra neagră care îi cuprinsese tot trupul, de-l topea și-l mânca; și pe lângă aceea avea și boală veche cu dureri pe la încheieturi.
Lepra însă îl înspăimânta și îl umilea, iar cealaltă boală îi da dureri teribile și grele; pentru aceea nu ieșea afară, și nu-l vedea nimeni din cei supuși pe care acesta îi avea.
Iar în zilele Sfintelor Patimi ale Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, scriind el o epistolă a trimis-o cu un oarecare Anania, învătându-l să zugrăvească statul, părul și față și tot chipul trupesc, cu toată nevoință, și să-i aducă Chipul acela al lui Hristos, de vreme ce Anania era foarte iscusit la meșteșugul zugrăviei.
Ce spunea epistola
Iar epistolă avea aceste cuvinte: „Avgar, domnul cetății Edesei, lui Iisus Mântuitorului Bunului Doctor, ce petrece în Ierusalim, să se bucure. Auzit-am de Ține și de tămăduirile ce se fac de Ține, fără ierburi. Că precum auzim, faci pe orbi să vadă și pe ologi să umble, pe leproși curățești, duhurile necurate și demonii gonești și pe cei ce se află cu boli îndelungate îi lecuiesti și pe morți înviezi. Și auzind acestea toate despre Ține, am gândit una dintr-acestea două: Că au Fiul lui Dumnezeu ești facând acestea, au Dumnezeu.
Drept aceea dar, scriind, Te-am rugat să iei osteneală și să vii pâna la mine, că să-mi tamaduiesti și boală ce am, și să Te afli aicea cu mine. Că am înteles că și iudeii cârtesc asupra Ta și vor să-Ți facă rău; eu am o cetate mică, însă de cinste, care ne va fi din destul amândurora, a petrece cu pace”.
Deci Anania mergând la Ierusalim și dând Domnului epistolă, îi lua aminte de-L semuia cu multă chibzuință. Dar neputând să se apropie din pricina mulțimii ce se adunase, s-a suit pe o piatră ce era mai înalta puțintel de la pamânt, și îndata își puse ochii asupra Lui, și-și întari mâna pe hârtie scriind asemănările cele ce vedea. Însă nu putea nicicum să-i însemneze chipul, pentru că se arată cu altă față și cu schimbată înfătisare.
Iar Domnul, că un cunoscător al celor ascunse și cercetător al inimilor, cunoscând gândul aceluia, a vădit ceea ce se făcea pe ascuns. Căci cerând apă să se spele, i s-a dat și o mahramă în patru colțuri; și după ce s-a spălat a șters cu ea preacurata și dumnezeiască Să față. Și, o, minune: s-a întiprăit pe acea mahramă dumnezeiescul Sau chip și față;
Avgar s-a tămăduit de boală
Și El a dat-o lui Anania, zicându-i: „Mergi de o da celui ce te-a trimis, și du-i și epistolă această: Fericit ești, Avgare, de vreme ce nu M-ai văzut și ai crezut în Mine. Că scris este pentru Mine, că cei ce M-au văzut să nu creadă în Mine, iar cei ce nu M-au văzut, aceia să creadă și să fie vii. Iar despre cele ce Mi-ai scris că să vin către ține, să știi că Eu trebuie să plinesc toate cele pentru care sunt trimis; iar după ce le voi plini Mă voi sui către Tatăl, Cel ce M-a trimis.
Și când Mă voi sui, îti voi trimite pe unul din ucenicii Mei, anume Tadeu, care și boală îti va tămădui și viață veșnică îti va da și pace, și ție și celor ce sunt cu ține. Și cetatea îti va întari, că să nu poată nimeni din vrăjmași împotriva ei”. Punând la sfârsitul epistolei și șapte peceți, însemnate cu slove evreiești care talmacindu-se, arată: Teu Tea, Tion Tavma, adică: A lui Dumnezeu față, dumnezeiască minune.
Ce a spus Avgar
Deci Avgar primind pe Anania cu bucurie și cazând și închinându-i-se sfintei și preacuratei Icoane a Domnului, cu credință și multă osârdie, îndata s-a tămăduit de boală, ramânând puțniă lepra numai pe fruntea lui. Iar după mântuitoarea patimă a lui Hristos și după suirea Lui la cer, mergând Sfântul Apostol Tadeu la Edesa, a pus pe Avgar în scăldătoarea Botezului. Și botezându-l și pe el și pe toți câți erau sub ascultarea lui, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, a ieșit Avgar din apă curățit și de acea puțînă rămășiță de lepra.
De atunci cinstind în tot chipul, închinându-se acelei dumnezeieșți asemănări a Chipului Domnului, și vrând că să fie cinstită de către toți, pe lânga celelalte ale lui bunătăți, a adăugat și această: Că pogorând chipul unui zeu, ridicat deasupra porții celei de obște a cetății și sfarâmându-l, a pus în locul lui acea nefăcută de mâna Icoană a Mântuitorului nostru și Dumnezeu, înfrumusetând-o, și scriind aceste cuvinte:
„Hristoase Dumnezeule, cel ce nădăjduiește întru Ține, nu este trecut cu vederea niciodată”. Și a dat porunca că oricine va întră pe acea poartă să dea cinstea și închincăiunea ce se cuvine cinstitei și de minuni facatoarei Icoanei lui Hristos, și apoi să între în cetate. Această porunca pioasă a bărbatului aceluia, a fost ținută cât a trăit el și fiul sau în viață această, potrivit: calendar-ortodox.ro