Calendar Ortodox, 6 aprilie. Sfântul Mucenic Eutihie, patriarhul Constantinopolului. Era considerat făcător de minuni

Calendar Ortodox, 6 aprilie. Sfântul Mucenic Eutihie, patriarhul Constantinopolului. Era considerat făcător de minuni Sursa foto: Arhiva EVZ

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe data de 6 aprilie pe Sfântul Mucenic Eutihie. Patriarhul Constantinopolului era considerat făcător de minuni pentru că îi vindeca pe oameni de bolile de care sufereau.

Creștin ortodocși îl sărbătoresc pe data de 6 aprilie, pe Sfântul Mucenic Eutihie, care a fost patriarhul Constantinopolului. Sfântul s-a născut în Tiacomi, un sat din Frigia și provenea dintr-o familie cu părinți creștini. Eutihie se juca cu ceilalți copii de vârsta lui când era mic și fiecare dintre ei a trebuit să scrie, la un moment dat, pe un zid propriul nume și ceea ce vor să facă în viață. Sfântul Mucenic a scris pe zid atunci când i-a venit rândul: „Eutihie- Patriarh”.

El a fost numit când avea vârsta de 30 de ani starețul unei mănăstiri din Amasia. Eutihie a fost trimis de Mitropolitul Amasiei, la zece ani distanță, la cel de-al V-lea sinod ecumenic, care a avut loc în Constantinopol în anul 553. Împăratul Iustinian și Patriarhul Mina l-au îndrăgit foarte mult pe sfântul Eutihie. Mina a decis să îi ceară sfântului să ocupe el scaunul patriarhal, după ce el o să moară.

Sfântul Mucenic Eutihie făcea minuni în rândul credincioșilor

Sfântul Eutihie i-a luat locul Patriarhului Mina și a ocupat acest rol timp de 12 ani. Sfântul a fost împotriva ereziei și în cele din îurmă a fost exilat. A stat plecat timp de 12 ani și opt luni. Eutihie este considerat făcător de minuni pentru că i-a vindecat pe oameni de tot felul de boli prin rugăciune și prin ungerea lor cu untdelemen. Împăratul Iustinian s-a aflat la conducerea Bisericii din Constantinopol, după ce Eutihie a fost exiliat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfântul a fost rechemat să ocupe scaunul de patriarh, unde a rămas până când a decedat, în anul 582. Moaştele Sfântului Eutihie au fost îngropate în altarul Bisericii sfinţilor apostoli. Tot în această zi mai sunt pomeniți și preacuvioasa Platonida, Sfantul Mucenic Irineu, episcop de Sirmium, sfinții 120 de mucenici din Persida, Sfinții doi Mucenici din Ascalon, Sfântul Cuvios Grigore Sinaitul și Sfântul Cuvios Grigorie din Marea Lavra a Atonului, potrivit Calendar-ortodox.ro.