Calendar ortodox, 31 martie. Sfântul Mucenic Ipatie, făcătorul de minuni. A fost ucis pentru că era creștin

Sursa:doxologia.ro

Calendar Ortodox 31 martie. Sfântul Mucenic Ipatie a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, l-a scăpat împăratul Constantin al II lea de o fiară care se ascunsese în palat și a săvârșit multe minuni.

Sfântul Mucenic Ipatie s-a născut în Cilicia și a fost episcop în Gangra. În anul 325, Sfantul Ierarh Ipatie s-a numărat, împreună cu Sfinții Atanasie cel Mare, Nicolae și Spiridon, între cei 318 Sfinți Părinți care s-au adunat la Sinodul Întâi Ecumenic, întrunit în cetatea Niceea, la cererea Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Pe vremea împăratului Constantiu al II-lea, fiul lui Constantin cel Mare, în vistieria palatului din Constantinopol s-a ascuns un balaur infricoșător. Nu se știe ce fel de animal era, însă fusese în stare să-i omoare pe toți vitejii care au încercat să-l scoată afară.

Sfantul Ipatie a fost chemat de împărat pentru a-l scăpa de acest mare necaz. Ajuns înaintea împăratului, sfântul i-a spus: „Nu poate rugăciunea mea, împărate, însă poate credința ta către Dumnezeu!". Apoi, el i-a spus împăratului să aprindă un foc mare în hipodrom și să aștepte cu răbdare. Sfântul Ipatie a reușit să îl atragă pe balaur în focul cel mare unde și-a găsit sfârșitul.

Făcător de minuni

În timp ce se întorcea de la Constantinopol, Sfantul Ipatie a fost prins și bătut de ereticii novatieni. O femeie din grupul acestora l-a lovit pe cu o piatra în cap, iar acesta a trecut la cele veșnice. Femeia a înnebunit în clipa în care a vazut moartea acestuia. Mai târziu, a fost dusă la mormântul sfântului unde a primit vindecarea. Dupa tămăduire, această femeie și-a petrecut toată viața în lacrimi și rugăciune.

Sfantul Ipatie s-a arătat făcător de minuni încă din timpul vieții sale, tămăduind bolile trupești și sufletești ale oamenilor. A prefacut niște ape amare în ape bune de băut și a facut să izvorască un izvor tămăduitor cu apă caldă. Mai mult, dintr-un râu s-au văzut ieșind lumini minunate care îi luminau calea în noapte, pentru a nu se împiedica.

Tot în data de 31 martie mai sunt pomeniți:

- Sfântul Cuvios Acachie Mărturisitorul, episcopul Melitinei;

- Sfântul Cuvios Vlasie;

- Sfinții mucenici care au mărturisit in Persia: Avdas episcopul, Veniamin diaconul, nouă mucenici împreună cu ei

- Sfântul Cuvios Stefan, făcătorul de minuni;

- Sfântul Inochentie din Alaska, mitropolitul Moscovei.