Calendar Ortodox, 31 ianuarie. Sfinții Chir și Ioan, „tămăduitorii fără arginți“

Sursă: Arhivă EVZ

Sfinții Chir și Ioan au primit de la Dumnezeu darul tămăduirii și și-au dedicat viața vindecării celor bolnavi. Au fost uciși la ordinul împăratului Dioclețian, pentru că nu au renunțat la credința lor.

Sfinții Chir și Ioan au trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Sfântul Chir era originar din Alexandria, iar Sfântul Ioan din Edesa. Au studiat medicina la Alexandria și au fost numiți „tămăduitori fără arginți“ deoarece nu cereau niciun onorariu pentru a-i ajuta pe cei bolnavi.

Persecutați de păgâni

Din cauza persecuției asupra creștinilor din timpul împăratului Dioclețian (284-305), Sfântul Chir a fugit în Arabia și s-a călugărit acolo. Dumnezeu l-a răsplătit pentru credința sa și l-a învrednicit cu darul săvârșirii minunilor, tămăduind bolile numai prin puterea cuvântului. Auzind de minunile săvârșite de Sfântul Chir, Ioan l-a căutat în Arabia și a rămas cu el.

Când Sfânta Muceniță Atanasia, împreună cu cele trei fiice ale ei au fost prinse de supușii împăratului care ordonase ca toți creștinii să fie întemnițați, Sfinții Chir și Ioan au îndemnat-o să nu se lepede de credința ei. Pentru că au îndrăznit să se împotrivească împăratului, au fost condamnați la moarte și li s-au tăiat capetele.

Credință în Dumnezeu

Creștinii au luat trupurile sfinților și le-au îngropat cu cinste în Biserica „Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu”. După mulți ani, Patriarhul Alexandriei (412-444), a primit poruncă dumnezeiască, a luat moaștele Sfinților Chir și Ioan și le-a dus în satul Menuthis de lângă Canope, așezat chiar pe malul mării.

Acolo se afla un templu în care era cinstită zeița Isis-Manuthis, considerată de păgâni ca tămăduitoare. Pentru a opri înflorirea templului păgân, Teofil zidise chiar lângă el o biserică închinată Sfinților Evangheliști. După aducerea moaștelor sfinților în acea biserică, cei care se închinau zeiței Isis-Menuthis au părăsit cu timpul templul păgân și au trecut la creștinism, potrivit crestinortodox.ro.

Tot în 31 ianuarie mai sunt pomeniți: Sfânta Muceniță Atanasia și cele trei fiice ale sale: Teodota, Teoctista și Eudoxia; Sfinții Mucenici Victorin, Victor, Nichifor, Claudie, Diodor, Serapion și Papia; Sfântul Mucenic Hie Ardunul; Sfânta Mucenite Trifina.