Calendar Ortodox, 28 februarie. Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman. Rugăciune puternică pentru iertarea păcatelor

Sursa: https://doxologia.ro/

Calendar Ortodox, 28 februarie. Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman sunt prăznuiți în fiecare an la această dată de către credincioșii ortodocși. În această zi, credincioșii rostesc rugăciunea pentru iertarea păcatelor și ferirea de boli către Sfântul Ioan Casian.

Calendar Ortodox, 28 februarie. Sfântul Ioan Casian era de neam aromân născut în anul 365 în Sciția Mică, Dobrogea de astăzi. Provenea dintr-o familie înstărită a mers la cele mai bune școli ale timpului. De la el a rămas până în ziua de astăzi orașul Casimcea din județul Tulcea, podișul Casian dar și peștera lui Casian.

La 17 ani, împreună cu prietenul lui Gherman, frate prin duhul sfânt, au plecat în țara sfântă și au intrat într-o mănăstire în Betleem, după care s-au îndreptat către Egipt, în dorința de a cunoaște viața și învățătura marilor asceți. Cei doi au rămas în Egipt 7 ani și au sporit în negrăita bucurie a revărsării luminii dumnezeiești.

După un timp, pleacă la Constantinopol, unde îl cunosc pe Sfântul Ioan Gură de Aur

În urma nedreptelor și mincinoaselor acuzații aduse de Teofil al Alexandriei asupra călugărilor din Egipt, cei doi, împreună cu alți 50 de călugări pleacă să-și găsească liniștea la Constantinopol unde l-au cunoscut pe sfântul Ioan Gură de Aur. Patriarhul de atunci, văzând viața curată și calitatea sufletelor lor de îndată l-a hirotonit pe Gherman preot și pe Ioan Casian diacon, asta doar datorită vârstei lui fragede. Când patriarhul Ioan a fost trimis în exil cei doi au plecat cu misiune la Roma unde au rămas 10 ani.

Prin scrierile sale Cuviosul Ioan Casian a păstrat linia trasată de marii săi învățători Vasile cel Mare, Grigore Teologul, Grigore de Nissa și Ioan Gură de Aur și s-a împotrivit unei prea mari separări între firea omenească și harul divin și a rămas statornic în învățătura lui până în anul 435 când a trecut a Domnul. Este un sfânt apreciat de biserica răsăriteană dar și de cea occidentală iar moaștele lui se află la biserica Sf Victor din Marsilia.

Troparul Sfântului Cuvios Ioan Casian. Glasul al 8-lea

Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; și lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Ioan, duhul tău.

Condacul Sfântului Cuvios Ioan Casian. Glasul al 3-lea.

Făcându-te cuvios, te-ai dat lui Dumnezeu și luminându-te cu faptele cele bune, Mărite Ioan Casian, ca un soare ai strălucit, cu lumina învățăturilor tale celor Dumnezeiești, luminând inimile credincioșilor celor ce pururea te cinstesc. Pentru aceasta cu dinadinsul, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, pentru cei ce te laudă pe tine, cu dragoste fierbinte.

Sfântul Cuvios Gherman

Sfântul Cuvios Gherman din Dobrogea s-a născut din părinți stră-români, în același sat cu Ioan Casian. Nemaul lui se trăgea din primii creștini ai Dobrogei, creștinați chiar de Sfântul Apostol Andrei care a adus Evanghelia pe aceste meleaguri. A învățat carte în satul natal și mai târziu în episcopia Tomisului, împreună cu fericitul Ioan Casian, pe care l-a însoțit până la moarte. Acesta chiar, în scrierile sale, îl numește Sfântul Părinte Gherman. El a contribuit la întărirea vieții monahale în Dobrogea, în Italia și în Galia. A trecut la domnul prin anii 405-415 și este sărbătorit la 28 febroarie în anii normali și la 29 februarie în anii bisecți.

Troparul Sfântului Cuvios Gherman: Cu ostenelile tale, cu privegheri neîncetate, cu rugăciune și post te-ai nevoit Cuvioase Părinte Gherman, împreună cu Sfântul Ioan Casian, din pământul Dobrogei odrăslind; și curgerile harului preoțesc, cu rugăciunile Sfântului Ioan cel cu Gură de Aur, te-ai învrednicit a le primi. Bogăție de daruri duhovnicești din țara Sfântă, prin osârdie ai agonisit și prin aceasta pe mulți ai învrednicit pe Hristos a urma. Pentru aceasta părinte al Dobrogei roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Gherman. Glasul al 4-lea: Toți ne bucurăm cuvioase de nașterea ta pe pământul Dobrogei, cel binecuvântat de Apostolul Andrei, Întâiul Chemat împreună cu Sfântul Ioan Casian, de mănăstiri întemeietor arătându-te, Părinte Gherman; și lepădând grijile cele lumești viață sihăstrească ai dus, cununa biruinței ai luat și de brațele părintești te-ai învrednicit. Pentru aceasta, ca unul ce ești vas ales al sfințeniei, cu umilință alergăm către tine, să dodândim mântuire de la Dumnezeu prin rugăciunile tale.

Sursa: crestinortodox.ro.