Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi, 22 februarie, aflarea moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia. Acestea au stat ascunse în pământ sute de ani, fără ca nimeni să știe.
În timpul împăraților romani păgâni, au fost multe persecuții împotriva celor ce credeau în Hristos. Mulți creștini nu au fost îngropați, fiind lăsați prada fiarelor si pasărilor. Însă, martirii erau luați în taină de credincioșii rămași în viața și înmormântați cu cinste în locuri ascunse, prin case sau prin grădini. Astfel, și în părțile Evgheniei, mai multe moaște de mucenici, au stat îngropate fără să fie știute de nimeni vreme îndelungată, până în timpul arhiepiscopului Toma (607-610) al Constantinopolului.
Locul în care au început să se tămăduiască mulți creștini. Calendar ortodox, 22 februarie
Evghenia este un loc în marginea de răsărit a orașului Constantinopol, aproape de turnul și porțile ce se numesc ale lui Evghenie. Pentru că trupurile martirilor erau îngropate pe timp de noapte, din cauza fricii, a fost uitat locul. Dumnezeu nu i-a uitat însă pe Mucenici Lui și de aceea în locul acela au început să se tămăduiască mulți bolnavi.
Văzând minunile, Arhiepiscopul Toma al Constantinopolului a mers acolo împreună cu un sobor de preoți, s-au rugat, apoi au săpat în acel loc. Acolo au fost găsite trupurile a 17 martiri, iar corpurile lor erau întregi, fără urmă de degradare.
Identitatea martirilor a rămas mulți ani necunoscută, până ce un anume Nicolae Caligraful s-a învrednicit de o descoperire dumnezeiască în care i s-au arătat numele a doi dintre sfinții mucenici. Este vorba de Sfântul Andronic unul dintre cei 70 de apostoli și de Sfânta Iunia.
Ambii erau evrei de neam care trăiau atunci în Roma și că primiseră credința înaintea Sfântului Pavel. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că Iunia era soția lui Andronic. Erau la fel ca alte sfinte familii misionare precum Aquila și Priscilla, Sfântul Apostol Arhip, Filimon și soția lui Aphia. De la Sfântul Ipolit Romanul mai aflăm faptul că Andronic a fost episcop în Pannonia.
Sfintele lor Moaște se află în Constantinopol, în locul numit „poarta și turnul lui Evgenios„, unde împăratul Andronic I Comnenul (1182-1185) a înălțat, în secolul al-XII-lea, o biserică, chiar pe locul unde au fost descoperiți Sfinții Mucenici, îndemnat fiind și de dragostea către Sfântul Apostol Andronic, al cărui nume îl purta, potrivit pravila.ro.
Rugăciune de Aflarea moaștelor sfinților mucenici din Evghenia
Irmosul:
„Pe Faraon cel ce se purta pe car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut oarecând minuni, lovind în chipul Crucii şi despărţind marea şi pe Israel cel ce fugea pedestru l-a mântuit; pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Fiind luminaţi cu daruri muceniceşti şi stând cu dragoste înaintea lumii celei mari, cu totul luminaţilor mucenici, risipiţi norii sufletelor noastre şi furtuna patimilor, cu darul Atotputernicului nostru Dumnezeu.
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Ceata mucenicilor dându-se cu totul lui Dumnezeu, Celui Ce vede toate şi legându-şi sufletele de dragostea Lui, au dezlegat nodul răutăţii. Şi dăruiesc dezlegare de păcate, celor ce-i fericesc pe ei cu credinţă.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Amin!”.