Calendar Ortodox 20 iulie. Sfântul Ilie a fost ales de Dumnezeu să-l pedepsească dur pe regele Ahab și pe păgânii care se aplecau și se închinau la idoli. A fost secetă mare și foamete pe pământ, pentru că timp de trei ani și jumătate nu a mai căzut un strop de ploaie. Sfântul Ilie a fost cel care a adus ploaia și izbăvirea, după ce oamenii au recunoscut, într-un târziu, credința adevărată.
Sfântul Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în timpul domniei regelui Ahab. A fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) și a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos.
Se crede că la naşterea sa, tatăl său a văzut oameni îmbrăcaţi în alb învelindu-l în scutece de foc şi, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără. A fost un simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a urmărit de-a lungul întregii sale existențe
Vechiul Testament amintește despre faptele lui minunate în cărțile numite Regi. Sfântul Ilie este ales de Dumnezeu să-l pedepsească fără milă pe regele Ahab, care era păgân. Dar și pe cei care-l urmau pe calea adorării Zeului păgân Baal.
Calendar Ortodox. Rugăciune către Dumnezeu
Datorită rugăciunii sale, Dumnezeu a decis să oprească ploaia timp de trei ani și jumătate. „Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia slujesc eu; în aceşti ani nu va fi nici rouă, nici ploaie decât numai când voi zice eu!” (3 Rg 17;1).
Sfântul Ilie s-a retras pe malul râului Cherit. Iar în urma lui, seceta şi foametea au făcut ravagii în toată țara. Atunci s-a împlinit cuvântul lui Moise către iudei: „Cerurile tale, care sunt deasupra capului tău, să se facă aramă şi pământul de sub tine fier” (Deuteronomul, 28 – 23). Căci Dumnezeul l-a ascultat pe Sfântul Ilie.
După această perioadă de trei ani şi jumătate, dovedindu-se că numai credinţa în Dumnezeul lui Ilie este cea adevărată, poporul israelit şi-a recunoscut greşeala de a se fi închinat zeului Baal, strigând: „Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevărat”. Rugându-se atunci Ilie, o ploaie a răcorit pământul şi foametea a luat sfârșit.
Cinstire deosebită
Sfântului Proroc Ilie nu i-a fost dată moartea, fiind ridicat la cer într-un car de foc. Şi potrivit Tradiţiei Bisericii, el este viu în trup, aflat în grija lui Dumnezeu în locaşurile cereşti.
Sfantul Ilie este reprezentat iconografic, de cele mai multe ori, fie în gura peșterii sale (hrănit de corb), fie în carul de foc (în care a fost răpit la cer). Este socotit și protopărintele monahismului creștin. El se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, ziua prăznuirii sale fiind marcată în calendar cu roşu, însemnare ce nu apare în acest fel la niciun alt prooroc.
Azi, 20 iulie, mai sunt pomeniți:
Sfântul Ilie, patriarhul Ierusalimului;
Sfântul Flavian al II-lea, patriarhul Antiohiei;
Sfântul Ilie Chavchavadze (cel Drept), din Georgia;
Înnoirea Bisericii Botezatorului Ioan, de la Mănăstirea Studion, din Constantinopol.