Calendar Ortodox, 19 iunie. Sfântului Apostol Iuda, rudă a Domnului și propovăduitor al Sfintei Scripturi

Calendar Ortodox, 19 iunie. Sfântului Apostol Iuda, rudă a Domnului și propovăduitor al Sfintei Scripturi Sursa: Arhiva EVZ

În cea de-a nouăsprezecea zi a lunii iunie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântului Apostol Iuda, rudă a Domnului. Sfântul este invocat în Faptele Apostolilor drept „Iuda”, iar de Matei şi Marcu, Evanghelia îl numește Tadeu şi Leveu, rudă fiind Domnului Iisus Hristos, după trup.

Sfântului Apostol Iuda a fost fiul lui Iosif logodnicul, viața sa și-a închinat-o învățării de taine, luminând credincioșii. Sfântul Iuda a semănat credința în Hristos în toată lumea, aducând multă roadă.

Sfântul Apostol Iuda, rudă a Domnului

Cu învățăturile sale, Sfântul Apostol Iuda a luminat cu cuvântul său oamenii din Mesopotamia, dar și pe neamurile de lângă hotarele acesteia, propovăduind Sfânta Scriptură, a mers la cetatea Edesei, la conducătorul Abgar, pe care l-a tămăduit.

Sfântul Iuda a predicat Evanghelia în Iudeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia și Armenia. După aceea, a mers la cetatea Arara, unde a fost spânzurat și împuns cu săgeți de necredincioșii de acolo, dându-și sufletul la Domnul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfântul Apostol Iuda nu trebuie confundat cu Iuda trădătorul

Uneori, în Scripturi, este numit și „Iuda, fratele lui Iacov” pentru a fi deosebit de Iuda Iscarioteanul, cel care L-a trădat pe Iisus.

Între cărțile Noului Testament ni s-a păstrat și o Epistolă Sobornicească a sa, pe care o începe cu „Iuda, rob al lui Iisus Hristos și frate al lui Iacov”, deși ar fi avut aceeași îndreptățire să se numească pe sine „frate al lui Iisus”, asemenea lui Iacov.

Sfântul Iuda mai este cunoscut și ca Levi sau Tadeu, dar nu trebuie confundat cu celălalt Tadeu, care a fost unul din Cei 70 de apostoli.

Rugăciune către Sfântul Apostol Iuda Tadeu

„O, Sfinte Iuda Tadeu, rudă a Domnului Nostru Iisus Hristos, apostol și martir glorios, strălucit în virtuți și puternic în minuni, credincios și grabnic ajutător al celor ce te cinstesc și se încred în ține, privește cu ochi milostivi la cel ce astăzi aleargă la Ține și cere mijlocirea Ta.

Tu ai dobândit de la Dumnezeu darul de a ajută îndeosebi pe aceia care au pierdut aproape orice speranța și se află în pragul disperării. Privește deci la mine și vezi în ce stramtoare mă aflu. Viață mea este o viață de suferință. Zilele mele sunt pline de durere și necaz, sufletul meu este o mare de amărăciune. Cărările mele sunt pline de spini și aproape nu trece o clipă fără suspine și lacrimi și fără griji mistuitoare care îmi macină toată puterea de viață. Neliniștea, disperarea și lipsa de încredere în ajutorul de sus, îmi copleșesc de multe ori sufletul astfel încât mi se pare că providență Dumnezeiască m-ar fi părăsit.

Atunci sufletul meu se umple de întuneric, credință se clatină, inima mea slăbește și disperarea se furișează în suflet vrând să se facă stăpână peste mine. O, Sfinte Apostole, Tu nu mă poți lasă în starea această grozavă. La Ține alerg, pe Ține te rog ajută-mi. Ascultă rugămintea pe care ți-o fac ! Nu mă voi depărta de Ține până când nu mă vei ascultă. Grăbește-te și vino-mi te rog în ajutor și nu lasă că încrederea mea în ține să fie rușinată.

Fă că prin mijlocirea Ta să se preamareasca întru mine nesfârșită milostivire a lui Dumnezeu. Ascultă-mi rugămintea, mai ales în necazul cel mare pe care îl am acum și da-mi grabnicul Tău ajutor în…..(se spune cererea) Nu lasă că sufletul meu să rămână zdrobit de această lovitură a durerii și să cadă în disperare. Ascultă-mă, o, Sfinte Iuda Tadeu, împlinește-mi rugămintea și eu îți voi fi recunoscător în toate zilele vieții mele. Te voi cinsti că pe cel mai de seama ajutător al meu. Voi mulțumi lui Dumnezeu pentru mijlocirea Ta și voi răspândi pe cât îmi va stă în puterecinstirea Ta între oameni. AMIN”.