Calendar Ortodox, 13 ianuarie. Sfinții martiri Ermil și Stratonic, uciși pentru fidelitatea credinței lor

Sursa foto: doxologia

Calendar Ortodox. La data de 13 ianuarie sunt pomeniți Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic. Ei au fost uciși pentru că nu au vrut să renunțe la credința în Mântuitorul Iisus Hristos. Este zi de sărbătoare cu cruce neagră pentru creștinii ortodocși.

Calendar Ortodox. Sfinții Ermil și Stratonic au trăit în timpul persecuțiilor declanșate de Împăratul Licinius, între anii 307 – 324. Ambii au fost uciși deoarece nu au vrut să renunțe la credința lor.

Sfântul Ermil era diacon. Pentru că a îndrăznit că spună înaintea împăratului numele lui Hristos, a fost bătut cu toiegele de aramă peste față. Deși era plin de răni, acesta nu s-a pierdut cu firea și a observat că prietenul său, Stratonic îi plângea de milă. S-a întors către acesta și i-a spus să nu se sperie și să se mențină tare în fața necazului.

Călăii au înțeles atunci că cei doi îl slujesc pe Hristos, iar atunci când a fost întrebat de către împăratul Licinius, Stratonic a mărturisit că este creștin. Au început să îl bată și pe el, apoi l-au aruncat împreună cu Ermil în Dunăre, unde amândoi au primit fericit sfârșit.

Troparul Sfintilor Mucenici Ermil si Stratonic: Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Ziua de 13 ianuarie este sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși. Pentru că pică într-o joi, nu este obligatoriu postul. Totuși cine vrea să îl țină, se poate abține de la mâncărurile de dulce. Postul poate fi ținut în orice zi, după cum simte fiecare, indiferent de ce sfânt pomenim.

Calendar Ortodox. Tot în această zi, credincioșii îi pomenesc și pe:

Sfântul Cuvios Iacob din Nisibe, care s-a retras în munți și s-a supus vitejește lipsurilor pustiului. A primit puterea de a face minuni, reușind să sece un izvor și apoi să îl umple la loc. A fost de față la sinodul de la Niceea, unde necuratul Arie a fost anatematizat. Sfinții Mucenici Pahomie și Papirin, care în râu s-au săvârșit. Sfântul Mucenic Atanasie, care și-a găsit sfârșitul fiind bătut cu toiege. Sfântul Cuvios Maxim Cavsocalivitul, care a sihăstrit în Sfântul Munte al Athosului, la anul o mie trei sute douăzeci, și care în pace s-a săvârșit.