Calendar ortodox, 11 februarie. Sfântul Mucenic Vlasie, îmblânzitorul de fiare

Sursă Youtube

În calendarul ortodox, Sfântul Mucenic Vlasie este pomenit pe 11 februarie. Prin rugăciune, el vindeca animalele sălbatice grav rănite și le binecuvânta.

Calendar ortodox. Astăzi, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Mucenic Vlasie. El a trăit în vremea împăraților romani Dioclețian și Licinus, aprigi prigonitori ai creștinilor. Acesta era ascultat și de fiare.

Pentru că în vremea împăraților Dioclețian și al lui Liciniu majoritatea creștinilor fugiseră în munți ca să scape de chinuri, cu voia lui Dumnezeu, a luat și ierarhul Vlasie calea munților și s-a retras într-o peșteră de pe muntele Argheos. După ce se ruga, animalele sălbatice veneau la el pentru a le binecuvânta.

Sfântul Vlasie vindeca cu rugăciune și cu mâinile goale animalele rănite. Când ostașii care au primit ordin de a-i captura pe creștini l-au găsit rugându-se în peștera lui. Când guvernatorul l-a chemat pe Vlasie la judecată i-a cerut să aducă jertfă zeilor lui pentru a fi iertat. Acesta a refuzat și a fost aruncat în apă. Sfântul Vlasie a făcut semnul crucii peste lac și a mers pe apă. Și 68 de păgâni au încercat să-l imite, dar fără rezultat.

Când a văzut că a reușit să meargă pe apă, împăratul a dat poruncă să fie tăiat cu sabia. Multe minuni s-au săvârșit și la locul unde a fost îngropat cu cinste.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Vlasie

Astăzi, creștinii pot să rostească o rugăciune puternică către Sfântul Mucenic Vlasie pentru noroc, bani, sănătate și iubire.

„Troparul Sfântului Ierarh Vlasie, Episcopul Sevastiei, glasul al 4-lea:

sursa: arhivă EVZ

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Vlasie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 8-lea

Irmosul:

Să cântăm lui Hristos, Celui Ce a cufundat în mare tirania lui Faraon şi pe Israel pe uscat l-a povăţuit, că S-a preaslăvit în veci.

Stih: Sfinte Părinte Vlasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Sfinţite Mucenice al lui Hristos, vrând să laud cu credinţă, întru cântări, nevoinţa ta cea purtătoare de lumină, cinstită şi sfinţită, luminează cugetul meu cu lumina cea preastrălucitoare, ca cel ce ai îndrăzneală către Ziditorul.

Stih: Sfinte Părinte Vlasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mărturisind O Dumnezeire în Trei Feţe, ai gonit negura închinării la idoli şi ca o dimineaţă luminată a dreptei credinţe te-ai arătat, sfinţite mucenice, celor ce erau prinşi în întunericul înşelăciunii.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Arătatu-te-ai luminător care ai împuţinat noaptea închinării la idoli cu fulgerele sfintei propovăduiri şi fiind împodobit cu razele muceniciei, cu strălucirile minunilor toată zidirea ai luminat.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cel Curat aflându-te pe tine întru totul Curată, S-a Sălăşluit în pântecele tău Preacurată Maică Fecioară şi S-a făcut Trup în afară de păcat, ca să ne izbăvească pe noi din rătăcire.

Cântarea a 3-a

Irmosul:

Întăritu-s-a inima mea întru Domnul, înălţatu-s-a fruntea mea întru Dumnezeul meu; lărgitu-s-a gura mea asupra vrăjmaşilor mei; veselitu-m-am de mântuirea Ta.

Stih: Sfinte Părinte Vlasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cei ce sunt înăbuşiţi de mărăcinii vieţii, chemându-te neîncetat pe tine ocrotitor, Sfinte Vlasie, sunt smulşi din toate necazurile, cu secera rugăciunii tale.

Stih: Sfinte Părinte Vlasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu înclinarea ta cea desăvârşită către Dumnezeu ai suferit întreitele valuri ale chinurilor, că scrijelindu-ţi-se trupul, te arătai ca şi cum altul ar fi pătimit.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ca un ierarh, ca un nebiruit purtător de biruinţe, ca unul ce eşti luminat de dumnezeiască mărire, stai acum înaintea Doririi Desăvârşite, rugându-te pentru turma ta.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Pe tine, Ceea ce te-ai arătat mai presus de făpturi, ca Una ce eşti mai Sfântă decât toate, cu laude te fericesc toate neamurile, de Dumnezeu Fericită.

Irmosul:

Întăritu-s-a inima mea întru Domnul, înălţatu-s-a fruntea mea întru Dumnezeul meu; lărgitu-s-a gura mea asupra vrăjmaşilor mei; veselitu-m-am de mântuirea Ta”, potrivit Doxologia.