Calendar creștin ortodox, 8 iulie. Sfinții Mucenici Epictet și Astion

Calendar creștin ortodox, 8 iulie. Sfinții Mucenici Epictet și Astion

Calendar Ortodox, 8 iunie. Biserica Ortodoxă îi prăznuiește astăzi pe Sfinții Mucenici Epictet și Astion. În prezent, moaștele lor sunt la Mânăstirea Halmyris, iar la Constanța au rămas doar câteva părticele din sfintele lor moaște.

Calendar creștin ortodox, 8 iulie. Sfinții Mucenici Epictet și Astion

Sfântul Epictet era originar din părțile Răsăritului. A primit harul preoției și s-a învrednicit de darul vindecării orbilor, ologilor și a celor demonizați.

Sfântul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. S-a convertit la creștinism în urma întâlnirii cu preotul Epictet și împreună cu acesta a ajuns în cetatea Halmyris.

Mai târziu și tânărul Astion s-a învrednicit de darul facerii de minuni, tămăduind un îndrăcit și făcând sănatos pe un om ce căzuse de la înalțime și rămăsese aproape mort.

În acel timp, a sosit în Halmyris comandantul Latronianus. Acesta a aflat că în oraș au ajuns doi străini care, prin cuvântările lor, au făcut pe mulți să renunțe la cinstirea zeilor.

La porunca lui Latronianus, Epictet si Astion a fost arestați și întemnițați. Nu și-au făcut cunoscute rudele și nici locul de naștere, ci doar faptul că sunt creștini.

Au fost supuși la diferite chinuri, dar în urma lor au rămas nevătămați. În urma acestor minuni, comandantul a poruncit să nu li se dea hrană și apă timp de 30 de zile. Au ieșit biruitori și după cele 30 de zile de înfometare.

Calendar creștin ortodox, 8 iulie. Cum au murit sfinții martiri

Latronianus, văzând că nu-i poate învinge, a poruncit ca celor doi sfinți să li se taie capul. Astfel, pe 8 iulie i s-a tăiat mai întâi capul lui Astion și apoi și preotului Epictet. Trupurile celor doi erau albe ca zăpadă și cei ce se atingeau de ele primeau vindecare de orice boală erau cuprinși. Trupurile acestora au fost îngropate de creștini.

După Edictul de la Milan, din anul 313, trupurile Sfinților Epictet și Astion au fost îngropate în cripta bazilicii episcopale din Halmyris. Au rămas necunoscute celorlalți creștini, până în data de 15 august 2001, când ele au fost descoperite și depuse în Catedrala arhiepiscopală din Constanța. In prezent, moaștele Sfinților Epictet și Astion sunt prezente în Manastirea Halmyris, iar la Constanța au rămas doar câteva particele din sfintele lor moaște, potrivit  crestinortodox.ro..

Rugăciune către Sfinții Epictet și Astion

Dacă te confrunţi cu boli grave sau cineva apropiat are astfel de suferințe, rostește, în această zi, rugăciunea pentru vindecare grabnică către aceşti doi mucenici.

Sfinților mucenici Epictet și Astion, căutați acum spre noi, cei ce cu umilință cădem înaintea sfintei voastre icoane și cinstim sfintele voastre moaște și ca unii ce v-ați învrednicit de mare cinste înaintea Atotputernicului Dumnezeu, rugați-vă Acestuia să ne izbăvească de toate necazurile și primejdiile și să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Și ca cei ce sunteți podoaba și ocrotitorii ținutului Dobrogei, împreună cu sfinții martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip, purtați de grijă mulțimii credincioșilor ce vă aduc vouă cinstire.

Primiți acum prinosul nostru de dragoste, laudă și mulțumire către milostivul Dumnezeu și prin darul celui Atotputernic, vindecați bolile noastre sufletești și trupești, după cum ați vindecat și copila acelui mare dregător. Și precum în timpul vieții voastre mulțime de oameni ați vindecat, asemenea vindecați și sufletele noastre cele asuprite de patimi și dureri.

Și, după cum prin viață curată, credință și sfântă nevoință, ați biruit puterea vrăjmașilor diavoli și ați câștigat mila Dumnezeului nostru Celui în Treime slăvit, așa și pe noi întăriți-ne în credință și ajutați-ne să fim biruitori în lupta cu păcatul, spre câștigarea virtuților în locașurile cerești. Ca împreună cu voi să cântăm lui Hristos Dumnezeu în împărăția cea fără de sfârșit, că Lui I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, împreună cu Cel fără de început al Lui Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Lui Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!