Căldura se ieftinește pe perioada iernii. Guvernul reduce TVA pentru energia termică. Măsurile anunțate de premierul Ciucă

Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Valoarea TVA pentru energia termică furnizată populației, școlilor, spitalelor și celorlalte instituții publice va fi redusă la 5%. Guvernul Nicolae Ciucă va adopta o serie de măsuri pentru anul 2022.

Măsura este pe ordinea de zi a ședinței de guvern care se desfășoară la această oră. Reducerea cotei de TVA la energia termică furnizată va fi în vigoare pe perioada lunilor de iarnă, când facturile pentru încălzire sunt mult mai ridicate. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă, în preambulul ședinței Cabinetului său.

Măsura de reducere a TVA-ului la 5% pentru energia termică furnizată populației și altor categorii de consumatori cu un grad de suportabilitate redus va fi valabilă între 1 noiembrie 2021 și data de 31 martie a anului următor.

„Din discuțiile pe care le-am avut și dezbaterile la nivelul fiecărui minister a reieșit angajamentul ferm al Guvernului României pentru a pregăti și elabora un buget echilibrat și responsabil, fundamentat pe trei coordonate: protejarea veniturilor populației și sprijinirea persoanelor cu venituri mici sau ce aparțin unor categorii vulnerabile, care au cea mai mare nevoie de susținere. În ședința de astăzi vom stabili ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată cotă a Taxei pe Valoare Adăugată de 5% pentru livrarea de energie termică atât pentru populație, cât și pentru școli, spitale și alte instituții publice. Măsura se va aplica pe perioada lunilor de iarnă pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Se reduce TVA și la achiziția de locuințe

În acest context, premierul a precizat că, pe ordinea de zi se mai află și reducerea TVA la 5% pentru locuințele achiziționate. Reglementarea dă posibilitatea persoanelor fizice să achiziționeze o primă locuință cu cota redusă de TVA de 5%. Măsura se aplică imobilelor a căror valoare a fost stabilită în intervalul 450.000 lei, exclusiv TVA  și 750.000 lei, reprezentând echivalentul în lei a aproximativ 140.000 euro.

„În completarea programului Prima Casă, stabilim o cotă redusă de TVA de 5% a unei singure locuințe, a cărei valoare depășește suma de 450 de mii de lei, dar nu depășește suma de 700.000 de lei”, a declarat Nicolae Ciucă.

sursa foto: EVZ

Măsuri de reducere a evaziunii și fraudelor fiscale

Premierul a mai anunțat că, în ședința de guvern va fi adoptat și actul normativ și o serie de prevederi menite să ducă la reducerea nivelului de evaziune fiscală și a fraudelor fiscale cu TVA. Sunt prevăzute pedepse cu închisoarea pentru antreprenorii care nu virează la stat cotele de impozit și contribuții sociale reținute angajaților.

„Prin ordonanța de urgență pe care o adoptăm astăzi, vom introduce o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale și a fraudei fiscale din TVA. Investitorii sunt încurajați să dezvolte afacerile prin asigurarea unui mediu concurențial corect, echitabil și transparent între toți participanții din piață. De asemenea, va fi reincriminată fapta constând în reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă. Este important să reintroducem aceste sancțiuni pentru ca banii prin care angajatorii îi rețin din salariile angajaților pentru a fi virați la stat către bugetele de sănătate și pensii”, a mai spus premierul.

Plafonul de încadrare a microîntreprinderilor rămâne neschimbat

Pe de altă parte, Nicolae Ciucă a precizat că nu va fi redus plafonul de încadrare a microîntreprinderilor de la cifra de afaceri de un milion de euro, la 500 de mii de euro

„Pentru că am văzut o serie de dezbateri generate de coborârea cu 1 ianuarie a plafonului de încadrare ca microîntreprinderi, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, aș dori să clarific de pe acum acest lucru. Guvernul nu va aproba o astfel de inițiativă. Antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil și prietenos pentru a-și dezvolta și consolida afacerile cinstit. Nu trebuie taxați suplimentar și am discutat și analizat, vom discuta pentru a respecta prevederile aplicării Codului Fiscal”, a prcizat Nicolae Ciucă.

Guvernul își propune de păstrarea echilibrului bugetar, fapt ce se va reflecta în performanțele fiscale și externe ale României, a anunțat Nicolae Ciucă. Drept urmare, s-a propus menținerea unui deficit bugetar, anul viitor de 5,84% din PIB.

„Guvernul respectă angajamentele luate în relația cu Comisia Europeană, acela de a avea în anul viitor un deficit de 6,2% la sută din PIB pe metodologie ESA, ceea ce este echivalentul unui deficit de 5,84% din PIB pe metodologia Cash. De asemenea, un alt punct foarte important pe agenda de astăzi este Strategia Națională Anticorupție, strategie care vizează perioada de timp 2021-2025”, a mai spus șeful guvernului.