Căldură mai ieftină la Chișinăi și Bălți

Căldură. Sursa foto: Arhiva EVZ

Locuitorii din Chișinău și Bălți vor plăti mai puțin pentru încălzire, și nu doar pentru că vine primăvara, ci și pentru că se vor face ieftiniri la căldură.

Căldură mai ieftină la Chișinăi și Bălți

Agentul termic din municipiile Chișinău și Bălți se va ieftini. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat micșorarea tarifelor ca urmare a demersurilor depuse de către SA „Termoelectrica” și SA „CET-Nord”, potrivit IPN.

Ieftinirea gigacaloriei va fi, în municipiul Chișinău,potrivit proiectului aprobat de ANRE, de 636 de lei/Gigacalorie.

Cât va costa gigacaloria

Astfel, locuitorii din apartamentele arondate la „Termoelectrica” vor avea de achitat suma de 2 138 de lei/Gigacalorie (preț fără TVA), față de 2 774 de lei/Gigacalorie în prezent.

Iar la Bălți, consumatorii deserviți de CET-Nord  vor achita suma de 2 245 de lei/Gigacalorie (fără TVA), față de 3 215 lei/Gigacalorie în acest moment.

calorifer / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova, nevoită să crească prețul la curent și căldură din cauza războiului

Noile tarife pentru agentul termic vor intra în vigoare de la data publicării hotărârii ANRE în Monitorul Oficial.

Actuala ieftinire vine după marea scumpire din decembrie 2022, când Agenția Națională de Reglementare în Energie a anunțat că va face alte ajustări de prețuri. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.

În contextul unor modificări substanțiale ale prețurilor la resursele energetice, în special la gazele naturale, cu impact major asupra costurilor suportate de operatori, membrii CSE au hotărât ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să facă mai multe ajustări în termen de 3 zile lucrătoare, mai exact ale prețului pentru energia electrică produsă și la tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către întreprinderile din sectorul termoenergetic, cu excepția SA „Termoelectrica”.

Ajustările au fost efectuate în baza componentelor incluse în prețul și tariful în vigoare, aplicând prețul actual de achiziție a combustibilului primar. Mai mult, pe perioada stării de urgență, titularii de licență, care desfășoară activități de producere, distribuție și furnizare a energiei termice, au fost obligați să anunțe cantitatea de energie importată,