Nu au căldură de o lună, dar factura este dublă! Caz incredibil în cartierul Tei, din Capitală

Nu au căldură de o lună, dar factura este dublă! Caz incredibil în cartierul Tei, din Capitală

Calorifere reci şi apă caldă cu ţârâita. Avariile RADET nu mai reprezintă de multă vreme o ştire. Bucureştenii au tremurat în iarna aceasta în apartamente mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu şi s-au descurcat cum au putut, apelând la improvizaţii periculoase cu reşouri sau cumpărând aparate de încălzire scumpe. Evenimentul zilei vă prezintă astăzi un caz incredibil din Capitală care vorbeşte de la sine despre nepăsarea celor de la RADET.

Cu o zi înainte de Crăciun, RADET le făcea o surpriză locuitorilor de pe strada Zambilelor, din cartierul bucureştean Tei, oprind furnizarea agentului termic! „La început, am crezut că este vorba de o avarie temporară”, ne-a povestit Maria, locatară a unui bloc de pe strada cu pricina. Are 26 de ani şi două fetiţe, de 2, respectiv 4 ani. „A doua zi, însă, a fost la fel. Am doi copii, venea Crăciunul... Vă daţi seaama...”. Ca să vă faceţi o idee, trebuie să precizăm că, în acea perioadă, Capitala se confrunta cu ninsori şi temperaturi de până la -7 grade.

„Mami, e supărat Moş Crăciun pe noi?”

„Nu am avut ce face, decât să ne îmbrăcăm gros, cu câte două-trei pulovere pe noi. Fetiţa cea mică a făcut câteva crize de plâns şi m-a întrebat: «Mami, e supărat Moş Crăciun pe noi?»”, continuă Maria. Aşa că familiile care locuiesc pe strada Zambilelor au fost nevoite să se gospodărească fiecare în felul ei. „Noi avem trei camere. Sufrageria şi dormitoarele fetelor. Noaptea, în camerele lor temperature era de 9 grade. Aveam un reşou mai vechi şi a trebuit să îl folosim, pentru că toate magazinele erau închise. Dar ne-a fost frică să nu dăm foc la casă şi am renunţat la el”. Soluţia? „Am închis camerele fetiţelor şi ne-am refugiat, toţi, în sufragerie!.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doamnele de la CET nu ne mai răspund, ne închid telefonul în nas”

Imediat cum s-au redeschis supermarketurile, soţul Mariei s-a dus şi a cumpărat o aerotermă. „Ne-a costat 400 de lei, aşa că, de Revelion, am rămas fără bani”, ne-a spus femeia. „Sigur, erau şi unele mai ieftine, dar e vorba de sănătatea fetiţelor...”.

Cele două fetiţe au stat, oricum, mai mult răcite. Noaptea de Revelion a fost una tristă pentru familia Mariei: „Fetiţele au stat cu mânuşi. Am consumat la curent... Numai eu ştiu... Dar n-aveam ce face”.

Evident, Maria şi vecinii au făcut nenumărate plângeri şi sesizări la RADET, pe numărul scurt. „Doamnele de la CET nu ne mai răspund, ne închid telefonul în nas. Nu am primit niciun răspuns, nu s-au justificat în niciun fel”. Dar lucrurile nu se opresc aici. Parcă pentru a face povestea şi mai picantă, factura pe luna decembrie pentru scara blocului în care locuieşte Maria a fost de 7.000 de lei, în condiţiile în care, cu un an înainte, când au avut căldură non-stop, ea a fost de 3.500 de lei. „Practic, trebuie să plătim dublu faţă de anul trecut. E ceva strigător la cer”, se revoltă Maria.

Pentru a-şi susţine mărturia, femeia ne arată nu numai facturile, ci şi o fotografie cu termometrul care indică temperatura agentului termic la intrarea în bloc: „Căldura la intrarea în bloc are 34 de grade. La etajele inferioare, câteodată, caloriferele sunt călâi, dar în rest sunt reci. N-am avut niciodată probleme până anul acesta”. Pentru cei care nu ştiu, temperatura agentului termic la intrare trebuie să aibă minimum 55 de grade!

Situaţia de pe strada Zambilelor nu s-a rezolvat nici până astăzi. Au trecut mai bine de 3 săptămâni şi oamenii încă tremură de frig în apartamente, în secolul XXI, într-o capitală europeană. Iar situaţia nu este singulară. Primim zilnic, la redacţie, zeci de mesaje de la oameni revoltaţi. „Ce veţi face în continuare?”, o întreb pe Maria. „Ce să facem? O să tremurăm şi o să aşteptăm să... vină primăvara!”.

 

Joc politic sau incapacitate managerială?

Pentru că RADET-ul tace sau răspunde laconic la solicitările presei, au apărut foarte multe speculaţii. Unele surse ne-au declarat că societatea nu ar mai avea bani de materie primă şi că, de fapt, lipsa agentului termic ar fi catalogată drept avarie. Nimeni nu spune nimic pentru că s-ar încearca muşamalizarea situaţiei. Evenimentul zilei a scris despre datoria de 3,7 miliarde de lei pe care o are RADET-ul şi care, în cazul în care compania ar fi obligată să o achite, ar duce la închiderea ei.

Nu s-a votat fuzionarea

Singura soluţie ar fi să fuzioneze cu principalul creditor, ELCEN. Numai că planul de reorganizare al RADET nu a fost aprobat de adunarea creditorilor.

Ieri, la Primăria Capitalei ar fi trebuit votată tocmai această fuziune, plus transformarea RADET în societate pe acţiuni, însă acest lucru nu s-a întâmplat, din cauza ministrului Energiei, Anton Anton, care este nemulţumit de faptul că „planul de reorganizare al RADET supus Adunării Creditorilor din data de 14,01,2019 este cel despus în data de 02.02.2018, fără alte modificări de formă sau de fond”.

Aceste decizii, sau, mai precis, lipsa lor, aruncă ELCEN şi RADET într-o situaţie aproape fără ieşire. De aceea, angajaţii celor două companii ameninţă cu greva generală.

În altă ordine de idei, fostul manager al RADET, Gabriel Dumitraşcu, dă vina pentru problemele din sistemul energetic pe clasa politică, mai précis pe lupta dintre Liviu Dragnea (ELCEN ţine de guvernul Dăncilă) şi Gabriela Firea (a cărei primărie ar urma să preia RADET). Fiind an electoral, problemele angajaţilor celor două companii nu vor conta prea mult, iar problemele aprovizionării cetăţenilor cu agent termic, cu atât mai puţin. Aşa că bucureştenii nu mai au decât soluţia propusă de Maria: să aştepte primăvara!