Căldura extremă schimbă contractele de muncă. Comisia Europeană și noile reglementări

Sursa foto: EVZ

Valul de căldură ce a cuprins Europa a făcut numeroase victime printre lucrătorii care sunt expuși, zilnic, căldurilor extreme. Mai multe sindicate s-au autosesizat și cer parlamentarilor europeni o reglementare privind temperaturile maxime până la care lucrătorii să poată lucra.

Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) a anunțat că este nevoie de o reglementare unitară la nivel european privind temperaturile maxime până la care lucrătorii să poată lucra.

În Europa există doar șase state care au prevăzute temperaturile maxime până la care se poate lucra, în funcție de tipul muncii lor.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a anunțat că temperaturile între 16 și 24 de grade Celsius sunt cele mai optime pentru muncă, iar odată cu creșterea acestora, riscurile producerii de accidente la locul de muncă sunt tot mai ridicate.

La nivelul Uniunii Europene, 23% din totalul lucrătorilor sunt expuși temperaturilor ridicate un sfert din timp, 36% cei din agricultură și industria, iar aproape 40% pentru cei care lucrează în domeniul construcțiilor.

Căldura extremă schimbă regulile. Milioane de oameni se expun unor riscuri muncind pe temperaturi extreme

CES a solicitat Comisiei Europene, ca urmare a lipsei unei reglementări unice la nivel național, să emită, în regim de urgență, o directivă prin care să fie stabilite temperaturile maxime la care se pot expune oamenii la locul de muncă.

"Lucrătorii au nevoie de protecție în fața schimbărilor climatice. În condițiile în care vremea nu ține cont de limitele statale, avem nevoie de o legislație europeană privind temperaturile maxime la locul de muncă. Politicienii care se bucură de confortul birourilor lor cu aer condiționat nu mai pot continua să ignore pericolul la care sunt supuși cei mai vulnerabili lucrători", a declarat Claes-Mikael Ståhl, secretarul general adjunct al Confederației Sindicatelor.

În România există o reglementare privind sistarea lucrului dacă temperaturile depășesesc, două zile consecutiv, 37 de grade Celsius. Cu toate acestea, oprirea lucrului se poate face doar dacă angajatorii nu pot lua măsurile minimale prevăzute de actul normativ OUG 99/2000, care reglementează și temperatura maximă în care lucrătorii își pot desfășura activitatea.

În Belgia, spre exemplu, munca fizică ușoară poate fi prestată doar până la 29 de grade, în timp ce cea foarte intensă doar până la 18. De asemenea, în Muntenegru, temperatura maximă pentru muncă la exterior este de 36 de grade, în timp ce în Slovenia este de 28 de grade, scrie avocatnet.ro.

Europa se confruntă cu temperaturi extreme, iar meteorologii au anunțat că în următoarele săptămâni, valul de caniculă va continua să se mențină în majoritatea statelor de pe continent.