Calculele lui Assad sunt pentru Buticul Siria?

Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru ca în procesul mediat de Putin posibilitatea unui "summit al liderilor", despre care se vorbeşte, să devină realitate şi pentru reîntoarcerea la relaţii normale pe linia Ankara-Damasc, s-a desfăşurat reuniunea tehnică amânată la nivel de adjuncţi ai miniştrilor de externe din Turcia, Rusia, Iran şi Siria. Concluzia: cele patru ţări sunt de acord să continue consultările. În această nouă etapă este vorba despre întâlnirea miniştrilor de externe. În acest context, atitudinea Turciei este foarte clară: Dacă regimul va avea o atitudine realistă, atunci suntem pregătiţi să conlucrăm în privinţa combaterii terorismului, a procesului politic şi a reîntoarcerii sirienilor.

De fapt, acesta este şi motivul pentru care contactele care se desfăşurau de o lungă perioadă de timp prin intermediul serviciilor secrete s-au transformat în reuniunea miniştrilor apărării şi ai şefilor serviciilor secrete din Turcia, Rusia şi Siria, reuniune ce a avut loc în decembrie 2022, la Moscova. Este cunoscut faptul că la acea reuniune au fost abordate subiecte legate de refugiaţi şi de lupta comună împotriva organizaţiilor teroriste de pe teritoriul Siriei. De altfel, s-a hotărât şi organizarea unei reuniuni a miniştrilor de externe şi cu participarea Iranului. Iar ca o reuniune pregătitoare a întâlnirii miniştrilor de externe s-a decis organizarea reuniunii miniştrilor adjuncţi de externe, la 16 martie 2023, la Moscova. Dar reuniunea a fost amânată în ultimul moment pentru o dată ulterioară. Motivul anunţat a fost unul de ordin tehnic. Adevăratul motiv se presupune a fi declaraţiile incoerente ale lui Assad, care a calificat armata turcă drept invadatoare şi a cerut retragerea ei de pe teritoriul sirian. Deci, faptul că la aproape două săptămâni şi jumătate de la acea criză care a dus la amânarea întâlnirii are loc o reuniune la Moscova este un lucru bun. Bineînţeles, şi continuarea depinde în mod direct de atitudinea şi seriozitatea lui Assad, potrivit milliyet.com.tr

Adică, dacă Assad chiar are în intenţie să se întâlnească şi să se înţeleagă, dacă este serios, ar trebui să renunţe la declaraţiile incoerente, ar trebui să recunoască PKK/YPG/PYD (YPG-Unităţile de Apărare a Poporului, aripa militară a PYD//PYD- Partidul Uniunii Democratice, aripa siriană a PKK-n.trad.) drept organizaţie teroristă şi să înceapă lupta împotriva acesteia. Doar atunci uşa se va întredeschide pentru o întâlnire, pentru a se discuta anumite lucruri. Pentru că baliverne de genul "Vom stabili un dialog dacă Turcia se va retrage din Siria" ne arată că el nu consideră problemele cu care se confruntă Turcia din cauza PKK/YPG/PYD drept o ameninţare. Se ştie, atunci când au început revoltele în Siria, Assad a pustiit acea regiune la cererea SUA şi a Rusiei. Mai corect, teritoriile unde acum sunt stabiliţi teroriştii le-a lăsat, le-a predat organizaţiei teroriste el personal. Şi-a forţat propriul popor prin asasinate şi opresiune să se refugieze, ajutând astfel organizaţia teroristă. Schimbând structura demografică de acolo a oferit organizaţiei teroriste condiţii pentru a acţiona liniştită. Dacă astăzi vorbim despre constituirea organizaţiei teroriste PKK/YPG/PYD în nordul Siriei, este clar că Assad a jucat un rol foarte important în naşterea acestei organizaţii. De altfel, continuă şi acum contactele cu acei terorişti. Ceea ce ne provoacă confuzie în acest punct este:

Assad, în ciuda zonei deşertice din est, se gândeşte la "buticul Siria" format din Damasc, Homs, Hama, Alep şi Latakia sau într-adevăr doreşte integritatea ţării, a teritoriului ei? Are oare în intenţie să îmbrăţişeze întregul popor?

Tezele avansate în această privinţă sunt:

"Assad nu doreşte reîntoarcerea refugiaţilor. A recurs la crime pentru ca ei să plece, să scape de opoziţie. Se gândeşte că dacă acum ar reprimi populaţia care i se opune, s-ar confrunta cu probleme. Încă de la începutul protestelor Assad şi-a pus în minte să formeze un stat butic care să îi ofere garanţii şi mai mari legate de regimul propriu, de propria identitate politică, lăsând deoparte zonele din nord şi sud. A reuşit să-şi împlinească visul prin statul pe care l-a înfiinţat. În acest moment el este foarte mulţumit de acest lucru."     

Pe scurt, spunem că dacă Assad chiar doreşte integritatea teritorială a ţării sale, dacă doreşte să îmbrăţişeze întregul popor, trebuie să acţioneze în primul rând în probleme precum lupta împotriva organizaţiei teroriste PKK/YPG/PYD şi pregătirea unui climat pentru reîntoarcerea sirienilor aflaţi în Turcia, iar aceste lucruri trebuie făcute imediat. După care, ar veni rândul scoaterii SUA din regiune. Pentru că şi Putin ştie că fără Turcia, nimeni nu poate scoate SUA din Siria. Să vedem ce va spune în această problemă ministrul de externe Serghei Lavrov cu ocazia vizitei pe care o va efectua la Ankara?.. (Articol de Tunca Bengin)

 

(Traducerea Rador)