Calcule pe caniculă. Cu cât vor crește facturile la energie în perioada verii

Facturi la energie. Sursa foto: Arhivă EVZ

În ultimele zile, valul de caniculă a lovit întreaga țară. Valorile termice maxime au ajuns la 39 de grade, iar disconfortul termic a fost resimțit și la umbră. Din cauza temperaturilor extreme, sute de români au ajuns la spital. Dincolo de aceste probleme, canicula va crește și facturile la energie. 

Caniculă în România. Facturile la energie vor crește semnificativ

În prezent, șapte județe din Romania se află sub avertizare de Cod portocaliu de caniculă. Din cauza valorilor termice crescute, mulți români sunt nevoiți să folosească aerul condiționat mult mai des. Astfel, facturile la energie vor înregistra creșteri semnificative.

Căldură. Sursa foto: Arhiva EVZ

De exemplu, dacă maximele ating 32 de grade Celsius, iar locatarii de la bloc vor să scadă temperatura din apartament cu 5-6 grade, aceștia vor fi nevoiți să lase aerul condiționat pornit timp de patru ore zilnic. Pe durata unei luni, aparatele de aer condiționat vor funcționa timp de 100 de ore. Astfel, consumul total ajunge la 185 kWh. Într-un astfel de caz, factura la energie ar crește cu 150 de lei.

Facturile se pot dubla

În zilele cu temperaturi de până la 40 de grade, consumul se poate dubla sau chiar tripla. Multe persoane aleg să lase aparatele de aer condiționat în funcțiune timp de 7-9 ore. Astfel, consumul depășește 275 kWh lunar, iar suma totală ajunge la peste 350 de lei.

Sursa foto: Rangizzz | Dreamstime.com

Nu doar aparatele de aer condiționat pot tripla factura la energie, ci și ventilatoarele.

România, afectată de caniculă. Cum îți poți răci locuința

Aparatele de aer condiționat din clasele superioare consumă puțină energie. Investiția într-un astfel de sistem de răcire poate diminua factura la energie. Prețul acestora variază între 2.000 și 6.000 de lei.

Cei care nu au astfel de instalații în locuință, pot opta pentru alte variante prin care să reducă temperatura. Este indicat ca încăperile să fie aerisite în prima parte a zilei, atunci când valorile termice sunt mai scăzute. Astfel, pe parcursul zilei, geamurile trebuie să rămână închise, astfel încât aerul rece să se păstreze în interior.