Călători prin Țara - Prolog

Călători prin Țara - Prolog

Galeria Romană ne aduce un dar neprețuit: expozița dedicată Grupului Prolog. O călătorie într-o lume profundă.

Artă. Credință. Statornicie. Încredere. Frăție. Prietenie. Patriotism. Iubire. Simplitate. Profunzime. Creație. Putere. Frumuseți. Împreună. Tradiție.

Grupul Prolog este ca o țară la scară mică. Fiecare trăiește destinul său, arta sa, creația sa, dar împreună spun o istorie a unei epoci pe care au putut să o străbată și să o depășească, oferind opere nemuritoare, timp de peste 35 de ani, din 1985.

„Prolog - peste ani”, așa se intitulează expoziția de la Galeria Romană, din București.  Aici  se regăsesc lucrări din frageda copilărie a creației până la deplina maturitate a artiștilor: Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Horea Paștina, Christian Paraschiv, Matei Lăzărescu, Valentin Scărlătescu, Mihai Sârbulescu, Dan Mohanu și îndrumătorul lor, Paul Gherasim, cel plecat dintre noi în anul 2016.

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre Prolog fiecare dintre artiști are poveștile sale, amintirile sale. Dar preferă să fie înțeleși după lucrările realizate. Acolo au lăsat tot ce au mai bun. Cu fiecare pictură, cu fiecare acuarelă, pe care o întâlnești în sălile Galeriei Romane, descoperi, încet-încet, Lumea - Prolog, Țara-Prolog.

Expoziție - document

„Este o expoziție - document: Prolog - peste ani. Pentru că am pus nouă vieți împreună, într-o expoziție. Sunt lucrări din cea mai fragedă tinerețe până la cele mai recente. Gândul acestei expoziții l-a avut domnul Constantin Flondor. Sper să descoperiți că am făcut un lucru bun. Din punctul meu de vedere este o expoziție unică”, spune galeristul Emil Ene, și el „umblător” prin Țara-Prolog, un catalizator al acesteia.

Prolog? Am revăzut viziunea pictorului Mihai Sârbulescu, expusă în volumul „Dosar Prolog”:  „(…)Prolog nu instaurează nimic nemaivăzut. Gherasim, Grigorescu, Flondor și Bernea erau, la data nașterii grupului (1985), artiști cu notorietate, împliniți ca personalitate. Tot așa și Horea Paștina, cel de al cincilea în ordinea vârstei. A venit fiecare cu bagajul, cu formația și cu rostul său. Subsemnatul, pe atunci de numai patru ani absolvent, a venit și el cu bocceaua lui. Deşi foarte diferiți între ei, membrii grupului au găsit totuși ceva care să-i lege, și anume ceva foarte prețios, scump, demn de-a fi luat în posesie. Altminteri, pentru ce să se strângă ei laolaltă?

- Se strâng împreună pentru a fi împreună?

- Da.

- Pentru a fi mai tari?

- Da.

- Pentru a deveni anonimi, pe cât cu putință?

- Da.”

Cum anonimi? „Grupul se prezintă totdeauna cu expoziții fără simeză de «autor». Autorii își combină lucrările între ele după un criteriu uneori greu de înțeles, care le permite câteodată să nici nu pună etichete lucrărilor, spre nemulțumirea multor vizitatori în căutare de nume.” Așa se întâmplă și acum în expoziția de la Galeria Romană: lucrările nu au titluri. Tocmai în ideea de a descoperi spiritul Prolog.

Iar Paul Gherasim spunea, citat tot de Mihai Sârbulescu în „Dosar Prolog”: „Lucrurile cele adânci sunt lucrurile simple. Şi frumos e ca tocmai prin ceva care, pentru lume, înseamnă mijloc de a intra în competiţie, în întrecere cu semenii, să fie, pentru noi, un prilej de apropiere. Când spui artă - cultură, e orgoliu, e mândrie. Noi am încercat, cu modestie, un exerciţiu de apropiere. Să faci bucurie dintr-un meşteşug faţă de care, comparativ cu trecutul, puterile au scăzut. Să rămână ceva din frumuseţea, din taina darului dumnezeiesc. Iar oamenii să se cuminţească şi ei şi să nu mai caute în artă prilej de trufie (…)”.

Viața i-a trimis pe cei din Grupul Prolog în diverse colțuri ale lumii. Christian Paraschiv, membru fondator al Prolog, transmitea zilele trecute mesajul său: „Trăim în vremea unei pandemii de un an de zile; obișnuințele noastre au fost tulburate și înlocuite de o grijă aproape nefirească a vieții, ce devine scop și nu normalitate — nu mai știm să avem libertate și învățăm, că vrem sau nu, să trăim cu spaima bolii! Grupul nostru Prolog, anii trecând, pășind peste moarte, ne-a adus Credința! Noi suntem pregătiți, așa cum suntem începând cu anul 1985!”.

Artiștii sunt pregătiți și merg mai departe, iar noi, privitorii acestei minuni, trebuie să fim pregătiți să iubim mai adânc și mai departe darul lor, arta lor.

Expoziția „PROLOG - PESTE ANI” este deschisă publicului până la 3 aprilie 2021.

Programul Galeriei Romane (bulevardul Lascăr Catargiu, nr. 1): Luni - Vineri 10.00 - 18.00, Sâmbăta 10.00 - 15.00.