Călătoreşte nemţeşte, spune ce te nemulţumeşte!

Călătoreşte nemţeşte, spune ce te nemulţumeşte!

Condiţiile de cazare din staţiunile spaniole s-au îmbunătăţit după ce milioane de nemţi au depus plângere împotriva agenţiilor de turism.

Turiştii germani au devenit spaima hotelierilor din străinătate şi, datorită lor, standardele industriei de profil din diferitele ţări pe care le vizitează au crescut semnificativ, scrie cotidianul britanic „The Times“. În această perioadă a anului, ei se află în plin sezon de acţiuni juridice, căutând să obţină de la tribunale compensaţii pentru ceea ce mulţi dintre ei cred că a fost un concediu „ruinat“. În ultimele două luni, judecând după conţinutul petiţiilor depuse, ei descriu condiţii de cazare de-a dreptul groteşti, cu şoareci morţi sub paturile din hotel, gândaci în băi şi maidanezi nefericiţi care urlă şi se încaieră toată noaptea.

Laptele de la micul dejun miroase a ceapă, la cine de gală pretenţioase se servesc spaghete, apa din piscine transformă părul vopsit normal în verde electric, iar în orele de linişte se aud utilaje de construcţii. În toate aceste cazuri a fost vorba de hoteluri de patru stele. În fiecare an, aproximativ 1,5 milioane de turişti germani depun plângeri împotriva agenţiilor prin care au călătorit în lume sau în ţară, iar 30.000 din aceste cazuri ajung în tribunal.

Concediu mai ieftin

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu este atât o chestiune de a primi banii înapoi, cât de dreptate“, spune Bernd Haas, un profesor ai cărui copii au fost muşcaţi în această vară de o specie mare de muşte, în Republica Dominicană. Haas vrea, totuşi, banii înapoi, şi este hotărât să intenteze o acţiune în justiţie săptămâna viitoare.

Dacă-şi argumentează bine cazul şi oferă dovezi suficiente, un turist ghinionist are mari şanse să recupereze o bună parte din cheltuielile făcute pentru concediu. „Tot ceea ce este descris în cataloage şi broşuri devine o parte a contractului, imediat după încheierea tranzacţiei“, spune Brigitte Sievering-Wichers, de la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor din landul Baden-Württemberg.

„Asta înseamnă că dacă ţi s-a promis aer condiţionat şi nu-l ai, te poţi aştepta şi să se returneze o parte din bani“, a adăugat ea. „Partea“ reprezintă între 10 şi 20 la sută din costul închirierii camerei la hotelul „vinovat“. În spiritul rigorii sale cunoscute, turistul german face de obicei o listă completă cu problemele întâlnite, cu dată şi oră, solicită mărturii de la vecinii de cameră, după care ia legătura cu firma de turism prin care a călătorit şi stabileşte o dată pentru remedierea inconvenienţelor.

Dar şi în Germania se schimbă vremurile, multe tribunale fiind sătule de fluxul de plângeri uneori frivole. Acum 10 ani, un judecător din Frankfurt a decis restituirea integrală a banilor unui turist care găsise gândaci în cameră. Însă o decizie judecătorească recentă a apreciat că gândacii într-o baie din Cuba sunt o prezenţă „neplăcută, dar acceptabilă“. Totuşi, tocmai nemulţumirile turiştilor teutoni au îmbunătăţit dramatic condiţiile de cazare în Spania, Portugalia şi în staţiunile de pe coasta Mării Roşii, adaugă „The Times“.