Această băutură este o băutură versatilă a cărei concentrație alcoolică variază funcție de preferințe, adică, 17-40%. Lichiorul, în general, poațe fi obținut din fructe, plante sau chiar condimente.

Foarte apreciat de români este lichiorul de caise sau caisata cum mai este cunoscută.

Caisele sunt fructele dintre cele mai parfumate ale verii. Din această cauză caisele pot fi folosite la multe preparete culinare, cum ar fi dulcețurile, dar și la obținerea unei băuturi savuroase, caisata sau lichiorul de caise.

Să faci lichior acasă, nu e mare greutate

Ingrediente

2 kilograme de caise coapte

800 g zahar
1 l țuică de țară, vodcă sau alvool de 60-90 de grade

1/2 baton de vanilie sau 3-4 pliculete zahar vanilat să se topească mai repede

Modul de preparare

Speli caisele şi le laşi să se usuce. Le tai, scoţi sâmburii şi le aşezi într-un borcan mare de sticlă peste care se adaugă zahărul. Se sparg cam o mână de sâmburi iar miezul rezultat se pune și el în borcan.
Se adaugă și batonul de vanilie sau zahărul vanilat.
În fiecare zi se scutură borcanul pentru a ajuta zahărul să se topească mai bine.
Este gata când tot zahărul s-a topit.

Borcanul în care preparați licoarea nu trebuie acoperit cu capac etanş pentru că are loc un proces de fermentaţie acolo, iar gazele rezultate trebuie să poată ieşi afară. Fie le acoperiţi cu un tifon pus în mai multe straturi, fie cu o farfurioară.

După ce ați lăsat 5 zile la macerat,adaugi ţuica sau alcoolul şi mai laşi caisele la macerat 7-10 zile.

Dacă doriți să îi intensificați culoarea îi puteți adăuga un strop de colorant alimentar.

Pregăteşti câteva sticle, le speli şi le scurgi bine de apă.

Treci lichidul printr-o sită şi torni caisata în sticle. Cu cât e sita mai deasă, cu atât licoarea va ieşi mai limpede

Se păstrează licoarea la rece. Asemenea și altor băuturi preparate în casă, caisata din ce se învechește este mai bună.

Se poate servi cu câteva cuburi de gheață.