Astăzi a avut la Cairo prima înfățișare în procesul în care fostul președinte egiptean Hosni Mubarak este judecat pentru corupţie şi autorizarea represiunii împotriva revoltei populare care l-a obligat să renunțe la putere. Mubarak a asistat la proces așezat pe un pat de spital, într-o cușcă din fier special amenajată într-o sală din Academia de Poliție din Cairo. Aceasta a fost prima apariție publică a fostului lider egiptean, după ce a renunțat la putere, pe 11 februarie.
UPDATE. 14.50 Judecătorul a anunțat că procesul lui Hosni Mubarak și al fiilor săi se va relua pe data de 15 august. Acesta a precizat că fostul președinte va rămâne în detenție la un spital din Cairo, unde va primi tratamentul necesar. UPDATE 14.10 Fostul lider de la Cairo, despre care se spune că ar suferi de cancer la stomac, va fi adus, după această audiere, la spitalul Academiei de Poliție, unde va rămâne pe toată durata procesului, anunță media din Egipt UPDATE 13.55 Conform relatărilor de pe blogul Bikyamasr, cel puțin 58 de oameni au fost răniți în ciocnirile dintre manifestanții pro și anti Mubarak din stradă. Agenția rusă Ria Novosti vorbește despre un mort și cel puțin 15 răniți. UPDATE 13.48. Curtea s-a retras pentru deliberări, nefiind clar dacă ședința se va relua astăzi. Unul dintre avocații lui Mubarak a cerut să fie audiați 1.600 de martori. UPDATE 13.32. Un episod inedit a avut loc în momentul în care un avocat prezent în sală a afirmat că Mubarak a murit încă din 2004, iar acest proces este o conspirație pusă la cale de SUA și Israel. El a cerut teste ADN pentru a se dovedi dacă acesta este adevăratul Mubarak. UPDATE 13.15 Un avocat al familiilor victimelor represiunii revoltei populare, de la începutul anului, a cerut pedeapsa capitală pentru fostul ministru de interne, Habib al Adli. ”Neg complet toate aceste acuzații” UPDATE 13.08. ”Neg complet toate acuzațiile”, a vorbit, pentru prima dată Mubarak, după ce și-a spus numele. Fostul președinte a pledat ”nevinovat” la toate capetele de acuzare. UPDATE 13.05 Mubarak este acuzat și că și-a procurat ilegal cinci vile în sudul Sinaiului, pentru el și pentru fiii săi, în valoare de 39 de milioane de lire egiptene. Fostul președinte și cei doi fii ai săi au respins toate acuzațiile. UPDATE 13.00. Procurorul cere ca Mubarak să dea socoteală pentru toate violențele comise împotriva protestatarilor între 2000 și 2010, nu doar pentru cele de la începutul acestui an. El l-a acuzat pe Mubarak că i-a permis fostului ministru de interne, Habib al-Adly, să folosească arme și vehicule militare împotriva manifestanților.
UPDATE 12.40. Curtea și-a reluat ședința, iar oamenii au revenit în sală. Procurorul de caz a cerut ca acuzaților să li se aplice "pedepse mai severe". Polițiști răniți în urma ciocnirilor din fața tribunalului UPDATE 12.25. În afara clădirii, situația rămâne tensionată. S-au înregistrat ciocniri între protestatari și poliție. Se pare că mai mulți polițiști au fost răniți de pietrele aruncate asupra lor, fiind transportați la spital, anunță televiziunea Al Jazeera.
UPDATE 12.20. Curtea a luat o pauză, iar Mubarak a fost scos, pe targă, din sală, ca de altfel și ceilalți acuzați, care au asistat la proceduri, în cușcă. UPDATE 11.50. Unul dintre fiii lui Mubarak ține în mână o carte, care pare a fi Coranul. Fostul președinte încearcă să ridice capul de pe pat, pentru a urmări procedurile. UPDATE 11.43. Avocatul lui Mubarak a susținut că nu a avut suficient timp la dispoziție pentru a studia cazurile martorilor. El a precizat că, pentru a se familiariza cu cele peste 4.000 de pagini ale dosarului are nevoie de o lună. UPDATE 11.35. Mubarak stă aşezat pe un pat, în cușcă, în timp ce cei doi fii ai săi, Alaa și Gamal, îmbrăcaţi în alb, care par a avea cătuşe, stau în picioare, lângă patul tatălui lor. Cei trei schimbă, din când în când câteva cuvinte UPDATE 11.20. Judecătorul Ahmed Rifaat a anunțat că audierea se va ține ”în liniște deplină”, avertizându-i pe cei din sală că vor fi evacuați dacă nu vor respecta regulile. ”Publicul trebuie să-şi păstreze calmul pentru ca noi să ne putem face datoria, iar justiţia să-şi urmeze cursul. Să ne ajute Dumnezeu”, a declarat judecătorul la începutul şedinţei de judecată. Adus cu elicopterul la tribunal UPDATE 11.10. Media israeliană susține că premierul Benjamin Netanyahu i-a oferit azil politic lui Mubarak în urmă cu câteva luni.
UPDATE 11.05. Procesul lui Hosni Mubarak a început. Ex liderul de la Cairo asistă la audieri aşezat pe o targă, în spatele unei cuşti cu gratii special amenajate. UPDATE 10.50. Grupuri rivale de protestatari, pro și anti Mubarak, au aruncat cu pietre unii în alții, atmosfera fiind extrem de tensionată, transmite CNN. UPDATE 10.45. Avionul militar la bordul căruia se află fostul preşedinte egiptean a aterizat la Cairo, iar un elicopter l-a dus apoi la Academia de Poliţie, unde se va desfăşura procesul. UPDATE 10.30. Lângă sediul Academiei de Poliție, a fost amplasat un ecran imens, care va transmite imagini din timpul procesului lui Hosni Mubarak, potrivit Reuters. Cușcă de fier cu bare, amenajată la tribunal La cinci luni de la revolta care a pus capăt celor 30 de ani ai domniei sale autoritare, fostul lider egiptean, în vârstă de 83 de ani, urmează să fie judecat împreună cu cei doi fii ai săi, Alaa şi Gamal, și cu alți șase foști oficiali, informează BBC. Aproximativ 30.000 de reprezentanți ai forțelor de ordine au fost comasați în jurul clădrii academiei de poliție, de la periferia orașului Cairo, unde se va ține procesul. Dacă va pleda vinovat la acuzaţia de ucidere a manifestanţilor, Mubarak riscă pedeapsa cu moartea. Procesul este programat să înceapă la ora locală 09:00 (07h.00 GMT) într-un amfiteatru unde a fost instalată o cuşcă de fier cu bare, pentru acuzaţi, circa 600 de oameni urmând să asiste la audieri. Diagnosticat cu boli multiple Mubarak se află în arest, la un spital din stațiunea Sharm el-Sheikh, din luna aprilie, fiind diagnosticat cu palpitaţii. Ministrul sănătăţii egiptean a indicat însă că fostul lider de la Cairo poate face faţă procesului, dacă este trasnportat în condiţii adecvate. Avocații săi susțin însă că acesta este grav bolnav. În urmă cu două săptămâni, medicii au anunțat că Mubarak a intrat pentru scurt timp în comă. Săptămâna trecută, spitalul unde este intenat a anunţat că fostul preşedinte este depresiv şi refuză să mănânce, în aşteptarea procesului.
Atmosferă tensionată
Mubarak a demisionat la 11 februarie, după 18 zile de proteste în piața Tahrir din Cairo, în urma cărora 850 de oameni și-au pierdut viața.
Corespondenții BBC la Cairo transmit că atmosfera, în capitală, este destul de tensionată, în condițiile în care mulți egipteni sunt sceptici cu privire la aducerea în fața instanței a lui Mubarak, considerând că liderii militari nu doresc să îl supună pe fostul președinte unei umlințe publice.
Dacă fostul lider egiptean nu va apărea la tribunal, există riscul unor noi confruntări violente în stradă, susțin jurnaliștii BBC.
CNN relatează că deja au apărut primii răniți, în urma ciocnirilor dintre câțiva susţinători ai fostului preşedinte și manifestanţi anti-Mubarak, în apropierea locului unde va fi judecat.
- Cairo: Ciocniri sângeroase între taberele pro și anti-Mubarak
- Mubarak nu poate fi transferat la închisoare, din cauza stării sale de sănătate
- Încă o noapte furtunoasă la Cairo. Bilanţul violenţelor: 5 morţi şi 150 de răniţi
- Regimul Mubarak zdrobeşte protestele şi blochează internetul