Evenimentul Zilei > Politica > Caii de rasă au intrat pe mâna deputaţilor
Caii de rasă au intrat pe mâna deputaţilor

Caii de rasă au intrat pe mâna deputaţilor

Pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de azi se află proiectul de modificare a legii privind desfiinţarea Societăţii Naţionale „Cai de Rasă” şi preluarea patrimoniului acesteia de către Romsilva.

Proiectul, aprobat de Senat în iulie anul trecut, prevede înfiinţarea, în cadrul Romsilva, a Direcţiei de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor, unitate cu personalitate juridică, eligibilă pentru accesarea de fonduri europene. Iniţiatorii acestei modificări sunt parlamentari din PSD şi ALDE.

„Evenimentul zilei” scria în august că vicepreședintele ANSVSA, Octavian Ilișoi, cu sprijinul colegului său de partid, deputatul ALDE Ștefan Alexandru Băișanu și cu acordul președintelui ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu, se preocupau de transferul patrimoniului Direcţia de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor cunoscută drept Direcția Cai de Rasă, de la Romsilva, unde se află de ani de zile, la ANSVSA. „Evenimentul zilei” a aflat că deputatul a făcut un proiect de lege în acest sens, iar cei din ANSVA se pregăteau deja să preia „afacerea”. Ilișoi și Băișanu sunt colegi de partid și consăteni din Suceava. Cei doi au fost membrii marcanți ai PNL însă au trecut împreună la ALDE în 2016. Pe cei doi îi mai leagă și dragostea față de cai. Ilișoi a fost inspector la Autoritatea Hipică Națională în timp ce deputatul Băișanu este vicepreședinte al Federației Ecvestre din România. Lor li se alătură președintele ANSVSA care are specializare în Transplantul de embrion la iapă și, conform celor scrise de Tolontan, în castrarea cailor.

 În urma solicitării unui punct de vedere de la Romsilva, am primit următorul răspuns care spune multe despre această „tranzacție”: „Valoarea intrinsecă a populațiilor de cabaline crescute în hergheliile Romsilva este inestimabilă fiind rezultatul efortului și priceperii a generații de oameni de meserie din hergheliile publice care, sub administrarea Romsilva, reprezintă garanția resurselor genetice cabaline din Romania”. Trebuie spus că materialul genetic cabalin dețiunut de România este unul dintre cele mai importante din lume. Romsilva ne-a confirmat oficial că se discută preluarea Direcției „Cai de rasă”.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.