Situată pe faimoasa Rue Bretagne - cunoscută drept una dintre cele mai bune străzi pentru baruri din Paris - terasa de la Le Pinardier este întotdeauna plină în serile de vară. Este o experiență franțuzească prin excelență. Clienții obișnuiți comandă vinurile zilei, alături de brânză și mezeluri. Totuși, această experiență a devenit posibilă doar datorită uneia dintre problemele care divizează cel mai mult țara în acest moment: imigrația.
La Le Pinardier, acele comenzi de mâncare de pe terasa însorită ajung rapid în bucătărie. Acestea sunt preparate de mâinile bucătarului Sazal Saha, în vârstă de 24 de ani. Originar din orașul Kuhlna din Bangladesh, Saha se află în al cincilea an la Le Pinardier. Acesta a petrecut doi ani de formare în catering la Școala Joliet-Curie din nordul Franței.
Realitatea din spatele faimoaselor cafenele din Paris
De obicei, el este singura persoană care lucrează în bucătărie. Ceea ce înseamnă că face totul: cumpără produsele, pregătește ingredientele, gătește, spală vasele și curăță. „Gestionarea bucătăriei nu este ușoară atunci când lucrezi singur. Este atât de complicat, încât uneori obosesc, dar m-am obișnuit cu asta. Când m-am mutat prima dată în Franța, nu știam nimic despre brânzeturi, dar acum știu aproape totul despre ele", a declarat Saha.
Un motiv cheie din spatele deciziei lui Saha de a deveni bucătar în capitala Franței este acela că a văzut cererea uriașă din industrie.
O meserie pe care francezii nu și-o doresc
În Franța și în special la Paris, industria ospitalității este una dintre industriile care se bazează cel mai mult pe lucrătorii imigranți. Aproximativ 25% dintre bucătarii din Franța sunt imigranți din afara Uniunii Europene, a declarat ministrul francez al Muncii de atunci, Olivier Dussopt. Jumătate din cei peste 86 000 de bucătari din Paris sunt imigranți. Ei reprezintă principala forță care susține peisajul gastronomic al capitalei franceze, hrănind și încântând turiștii din întreaga lume. „Majoritatea oamenilor care lucrează în bucătării [la Paris] sunt fie din Bangladesh, fie din Sri Lanka", a declarat Florian Mousson, proprietarul restaurantului Le Pinardier.
Mousson crede că afacerea sa nu ar putea supraviețui fără lucrătorii imigranți. Patronul este născut și crescut într-o familie cu generații de proprietari de restaurante în orașul Marsilia din sud. Cu toate acestea, în cadrul alegerilor parlamentare franceze din această lună, care intră în al doilea tur de scrutin în acest weekend, sentimentul anti-imigrație este considerat unul dintre factorii care determină popularitatea partidului de extremă dreapta Rassemblement National (Raliul Național).
Forță de muncă din Asia de Sud
În Paris, lucrătorii de la bucătărie sunt în mare parte originari din Asia de Sud, la fel ca Saha. În Marsilia, orașul natal al lui Mousson, și în multe locuri din sudul Franței, restaurantele și barurile se bazează pe imigranți din Comore. Aceasta este o fostă colonie franceză din Oceanul Indian. „Este o muncă grea. Lucrezi în picioare, lucrezi seara și în weekend, muncești multe ore. Iar în bucătărie este foarte cald. Adesea, în Paris, bucătăriile sunt foarte mici, așa că este o muncă foarte obositoare. Sunt din ce în ce mai puțini francezi care sunt dispuși să facă această muncă", a declarat Mousson.
El l-a angajat pe Saha la scurt timp după ce a deschis Le Pinardier în 2019, luând legătura prin intermediul unui site numit Leboncoin, versiunea franceză a Craigslist. Mousson spune că nu este doar un bucătar bun, ci și un muncitor dur. Unii ar putea argumenta că proprietarii de restaurante preferă să angajeze imigranți pentru că aceștia costă mai puțin, dar pentru Mousson nu este cazul.
„Nu-mi pasă dacă bucătarul meu este francez sau străin. Dar când dai un anunț în care cauți un bucătar, la fiecare opt sau nouă CV-uri străine pe care le primești, primești un CV francez. Deci chiar și statistic vorbind, ai mai multe șanse să angajezi un străin", a spus el.
Ore suplimentare și multă muncă
Saha câștigă un salariu bun datorită orelor lungi pe care trebuie să le lucreze. Mousson spune că nu salariile mici sunt cele care dictează cine lucrează în bucătărie, ci dacă persoana respectivă are puterea de aderență pentru un post atât de solicitant.
Primul bucătar al lui Mousson a fost francez. Dar și-a dat demisia după numai trei zile pentru că dorea un loc de muncă în care să se poată concentra exclusiv pe gătit și să nu se ocupe de restul muncii - curățarea bucătăriei, spălarea vaselor și toate celelalte. „Pentru o afacere mică ca noi, nu ne putem permite să angajăm mai multe persoane în bucătărie", a spus Mousson.
Lui Saha îi place Parisul. În ultimii cinci ani, gătitul pentru parizieni și turiști i-a permis să cumpere un apartament într-o suburbie. Acesta a reușit să-și câștige existența în capitala franceză. Dar acum posibilitatea iminentă ca extrema dreaptă să ajungă la putere îl ține treaz noaptea. „Sunt puțin îngrijorat. Cred că decizia lor nu este corectă", a spus el. Acesta s-a referit la politicile privind imigrația și la retorica pe care le-a văzut la televizor cu un weekend înainte.
Franța pe primul loc
Raliul Național a obținut un procent record de 33,15% din voturi, conducând cursa după primul tur al alegerilor parlamentare franceze din 30 iunie. Deși rămâne de văzut dacă partidul poate obține o majoritate absolută în Adunarea Națională a Franței, acesta va deveni aproape sigur cea mai mare forță din noul parlament.
Raliul Național, care se bazează pe programul „Franța pe primul loc", solicită un control mult mai strict asupra imigrației, atât legale, cât și ilegale. De asemenea, dorește să acorde cetățenilor francezi un tratament preferențial în sistemul de protecție socială.
„Suntem aici, nu facem lucruri rele, muncim aici, plătim taxe, plătim totul ca toți francezii. De ce iau decizii care sunt atât de dure cu privire la imigrație? Nu înțeleg", a declarat Saha. Dar acest lucru nu îl împiedică să privească cu încredere la viața sa viitoare în Franța, o țară pe care o iubește. „Sunt mândru să lucrez într-un restaurant francez. Îmi place", a spus el, conform CNN .