Cafeaua nu trebuie combinată niciodată, chiar dacă amestecul cu o mână de caju ar putea fi perfect într-o zi agitată la birou. La urma urmei, ambele ne pot alimenta energia, una cu cofeină, iar cealaltă cu conținutul său de cupru și grăsimi sănătoase.
Cafeaua combinată cu o mână de caju nu este indicată
Cu toate acestea, în timp ce cafeaua și caju au fiecare beneficii distincte pentru sănătate, combinarea celor două ar putea duce la reducerea beneficiilor a unuia dintre cei mai abundenți nutrienți pe care-i are caju. Nucile caju ne oferă, de asemenea, o doză mare de fier - 6,68 miligrame la o porție de 100 de grame.
Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), o porție de 100 de grame de nuci de caju crude vă oferă:
- peste 18 grame de proteine,
- 3,3 grame de fibre,
- 660 de miligrame de potasiu,
- 593 de miligrame de fosfor,
- 292 de miligrame de magneziu.
De ce trebuie să evitați consumul simultan
Medicii sfătuiesc evitarea consumului simultan de cafea și alimente bogate în fier, cum ar fi caju. Acest lucru a fost evidențiat într-un studiu, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, în care participanții cu niveluri sănătoase de fier au experimentat o scădere de 39% a absorbției fierului atunci când o ceașcă de cafea a fost consumată cu o masă cu hamburger.
Cu toate acestea, acesta nu a fost cazul când participanții au băut cafea cu 60 de minute înainte de a mânca, ceea ce indică faptul că eșalonarea consumului nostru de cafea ar putea ocoli acest efect potențial.
Cafeaua și ceaiul, aceleași probleme
Acestea fiind spuse, inhibarea absorbției fierului a fost observată în asociere cu consumul de cafea la o oră după masă. Dacă credeți că ați putea fi mai bine dacă treceți de la cafea la ceai, rezultatele studiului au arătat, de asemenea, că ingestia simultană de ceai cu o masă cu hamburger a scăzut absorbția fierului într-o măsură și mai mare cu 64%.
În timp ce cofeina poate oferi o explicație parțială pentru această relație, deoarece s-a demonstrat că are un efect minor asupra absorbției fierului, conținutul de polifenoli din cafea poate fi, de asemenea, implicat, informează doctorulzilei.ro.