Românii primesc o veste foarte bună în prag de sărbători. Joi a fost aprobat bugetul de stat pe anul 2022, care conține amendamente inclusiv referitor la compensarea facturilor la curent și gaze și plafonarea prețurilor în contextul crizei energetice care afectează toată Europa.
Deputaţii şi senatorii au aprobat, miercuri noaptea, în şedinţa plenului reunit, proiectul de buget pe anul 2022 pe articole, precum şi anexele conţinând bugetele ordonatorilor principali de credite. Votul final a fost dat joi, bugetul fiind aprobat.
Legislația de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, care inițial trebuia să se deruleze în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, ar putea fi prelungită până la finalul anului viitor.
Plafonarea prețurilor la curent și gaze, prelungită până la finalul lui 2022
Aplicarea legislației de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, preconizată inițial pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, ar putea fi prelungită până la finalul anului viitor.
„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi și până la 31 decembrie 2022, prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, se pot aloca Ministerului Energiei, prin hotărâre a Guvernului, sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru finanțarea compensării consumului de energie electrică și gaze naturale, potrivit Legii nr.259 din 29 octombrie 2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 (…)”, prevede un amendament admis la proiectul legii bugetului de stat pe 2022.
Amendamentul îi are drept autori pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, și Comisiile de Buget din cele două camere ale Parlamentului. „Se propune aprobarea prezentului amendament, ca formă de precauție bugetară, în condițiile incertitudinilor legate de evoluția prețurilor pentru energia electrică și gazele naturale în anul 2022”, se arată în expunerea de motive.
Legea inițială stipula o plafonare până la primăvară
Varianta inițială a legii prevedea că, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, se stabileşte ”o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienții casnici, IMM-uri, cabinete medicale și alte profesii liberale, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale; spitale publice și private; unităţi de învăţământ publice și private; ONG-uri, precum și unități de cult”.