Căderea burselor americane: avertisment tip Lehman Brothers sau o simplă „corecție”, „reajustare”, „așezare” a stocurilor? Pulsul planetei
Editura Evenimentul si Capital

Căderea burselor americane: avertisment tip Lehman Brothers sau o simplă „corecție”, „reajustare”, „așezare” a stocurilor? Pulsul planetei

Autor: | | 7 Comentarii | 3456 Vizualizari

De vineri, lumea a intrat în trepidație, după ce am văzut o prăbușire succesivă de trei zile a burselor americane. Cu niveluri de 5% în medie pierderea indicelui Dow Jones și 10% și mai bine în ceea ce privește marile companii americane, căderea a scuturat puternic încrederea investitorilor și percepțiile statelor în privința unui nou semnal de recesiune.

Memoria este bună și căderea burselor de vineri-marți în SUA subliniază un moment echivalent cu căderea Lehman Brothers, la 15 septembrie 2008, cel mai mare faliment din istoria SUA, cu peste 600 miliarde de dolari ca valoare a bunurilor proprietate sau tranzacționate la data recursului la Capitolul 11 al protecției la faliment a unei firme.

Practic, marea întrebare este dacă suntem în fața unui declanșator sau semnal major de criză, cum a fost cazul în 2008, la prăbușirea Lehman Brothers, sau suntem doar în fața unor „corecții”, „reajustări”, „așezări” a valorii stocurilor, a acțiunilor de pe bursele americane? Toate televiziunile s-au grăbit să minimalizeze impactul căderii bursiere, să o pună pe seama anunțurilor privind locurile noi de muncă, a creșterilor salariale și a scăderii impozitelor care au avut loc în Statele Unite.

Însă bursele au reacționat pe tot globul. Suntem departe de a susține că intrăm într-o criză economică globală. Trebuie însă să luăm în considerație acest avertisment al piețelor, iar explicațiile încurajatoare și liniștitoare nu sunt neapă-rat foarte credibile, odată ce și momentul falimentului Lehman Brothers, urmat de preluarea Merrill Lynch de către Bank of America, a fost atunci minimalizat ca o problemă punctuală, nu una de sistem, din cauza lăcomiei profiturilor și creșterilor spectaculoase prin specularea de produse derivate toxice – subprimes - și ipoteci imobiliare supra-estimate în SUA.

În fapt, semnalul de criză există, după 4 zile de incertitudine, însă e greu de spus acum dacă e o chestiune ce va declanșa criza globală. Asta deoarece e mult prea devreme ca să se poată trage o concluzie, piețele și încrederea investitorilor sunt cele măsurate, de fapt, acolo, nicidecum economia globală în sine.

Pe de altă parte, dacă procesul continuă încă 3-4 zile, dacă piețele asiatice nu numai că suferă de influența naturală, dar se contaminează și ele și intră în scă- dere – deja Japonia, China, Honk Kong-ul au intrat în scăderi succesive, deși nu neapărat catastrofale – dacă bursele din Europa intră și ele în scădere, atunci semnalul e consistent. Pentru moment, se vede clar tentativa de intervenție și reasigurare din SUA, dorința de a reveni cu orice preț.

În Asia scăderile sunt mai degrabă conjuncturale și de influență, nu unele de contaminare și acțiune independentă tip domino, de antrenare a lipsei de încredere. În Europa, conectată mult mai puțin la bursa americană, bursele sunt mai degrabă stabile, e adevărat cu creșteri modeste în sensul ambiguității unei evoluții, a unei prudențe excesive, dar fără semne de panică.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate