La două săptămâni după dezastrul electoral din landul Bavaria, Angela Merkel este amenințată de un nou cutremur în landul Hesse.
Pe 14 octombrie, în Bavaria, alegătorii au întors în masă spatele celor două formațiuni politice cu care Angela Merkel este aliată la guvernare: Uniunea Creștin Socială (CSU), de centru dreapta și Partidul Social Democrat (SPD), de stânga.
Duminică 28 octombrie, alegerile organizate în landul Hesse se anunță ca o lovitură grozavă chiar pentru formațiunea cancelarei: Uniunea Democrat Creștină (CDU), de centru, și pentru premierul landului, Volker Bouffier, un apropiat al lui Merkel.
Potrivit ziarului Wiesbadener Kurier, CDU locală „a stat prea multă vreme culcată pe laurii săi”: sondajele nu o creditează cu mai mult de 26%, față de 38% cât obținuse în alegerile de acum cinci ani.
„Pe atunci, principiul lui Merkel funcționa: o politică de mână forte conștientă că alegătorii vor ști cui să mulțumească dacă trăiesc bine”, scrie ziarul.
În ultimii ani, însă, schimbarea survenită în politica lui Merkel, de a face compromisuri tot mai mari pentru a se menține la guvernare, evitând orice tendințe agresive, și-a pierdut atracția în rândul alegătorilor. Sondajele sugerează că germanii sunt obosiți de alianțele repetate cu SPD.
„Cele două mari partide duc lipsă de răspunsuri creative, orientate spre viitor, la marile întrebări”, comentează și Süddeutsche Zeitung. „Așa au ajuns cele două partide să fie rănite de moarte.”
Două partide mai mici beneficiază de pe urma epuizării CDU și SPD, formațiunile care au dominat până acum scena politică de după Al Doilea Război Mondial.
Unul este Alternativa pentru Germania (AfD), de dreapta, eurosceptic și anti-imigrație, celălalt sunt ecologiștii de stânga, Verzii.
AfD, înființat în 2013, a reușit să pătrundă în 15 din cele 16 parlamente regionale, cunoscând o creștere spectaculoasă, impulsionat de nemulțumirea populară față de politica pro-imigrație a Angelei Merkel.
Sondajele cotează AfD la o cotă de 12%, cu alegători atrași atât de la CDU cât și de la SPD.
Verzii, care acum sunt partener minoritar al CDU la guvernare în Hesse, sunt cotați cu un rezultat dublu față de cel obținut în 2013, respectiv 22%.
Ecologiștii atrag alegătorii favorabili imigranților, pe cei îngrijorați de schimbările climatice sau obosiți de indulgența marilor partide față de constructorii de automobile, pe fondul unui scandal privind emisiile de eșapament ale vehiculelor diesel, care se prelungește de ani de zile.
Miza alegerilor din Hesse este mai mare decât cea a alegerilor de acum două săptămâni din Bavaria. Dacă apropiații cancelarei puteau descrie dezastrul din Bavaria ca pe o pedeapsă aplicată de alegători CSU, pentru exagerările retorice anti-imigrație, în dorința de a face concurență AfD, în Hesse nu va exista nici o scuză.
Un rezultat prost pentru Bouffier va pune și mai mult sub semnul întrebării capacitatea de lider a lui Merkel, înaintea votului din decembrie al CDU pentru confirmarea acesteia în fruntea formațiunii.
Die Welt a scris că dacă CDU pierde Hesse „aceasta ar putea declanșa o dinamică de natură să o coste pe Merkel toate posturile”. Adică și cel de șefă a CDU și cel de cancelară!
Titlul articolului era șocant: „Cine o va ucide pe Regină?”
Merkel a încercat să o ia marți înaintea criticilor, declarând la canalul de televiziune Hessicher Rundfunk că „nu toate alegerile regionale trebuie să fie privite ca un mini-scrutin federal”.
În acest timp, un sondaj în rândul membrilor SPD arată că majoritatea doresc ca partidul lor să iasă de la guvernare.
„A fost clar de la început pentru membrii noștri că nu trebuie să rămânem la guvernare cu orice preț”, declara pentru Die Welt vicepreședintele SPD Rapf Stegner. „Dacă imaginea coaliției de la Berlin nu se schimbă rapid și într-un mod radical, nu va exista stabilitate.”