Căciula, simbolul puterii în istoria României

Căciula, simbolul puterii în istoria României

Revista presei.

Cotidianul

Căciula, simbolul puterii în istoria României Istoria unei ţări ar putea fi redată şi explicată făcându-se referire la elementele vestimentare iconice pentru un anume personaj sau moment.

Pentru a ne face o idee despre felul în care moda românească a fost influenţată de principalii actori ai istoriei, am vorbit cu specialistul în modă Ovidiu Buta şi antropologul Alec Bălăşescu. Ambii au căzut de acord asupra faptului că istoria se traduce vizual şi că analiza hainelor unei epoci vorbeşte despre schimburile ei economice şi culturale, aspiraţiile şi sursele imaginarului său. „Până pe la mijlocul secolului al XIX-lea, boierii şi dregătorii din Ţările Române erau influenţaţi de moda otomană, purtau bărbi imense, turbane turceşti sau căciuli cu trimiteri bizantine, blănuri şi caftane care amintesc de moda musulmană“, spune Alec Bălăşescu, amintind ulterior despre mutaţiile pe care orientarea către Rusia le-a produs în modă. „Alexandru-Ioan Cuza a fost cel care a impus moda militară la nivel de demnitar de stat, iar Carol I de România a desăvârşit-o“, a completat antropologul. Ziua

Ne puteți urmări și pe Google News

Papusarii Marii Crize

Clinton, Bush si stanga americana sunt artizanii crahului planetar. Aviditatea lor dupa voturile negrilor si hispanicilor a determinat dictatura SUA in sistemul bancar si prabusirea pietei

Pentru ca epicentrul crizei mondiale a fost pe Wall Street, toata lumea a acuzat "capitalismul salbatic". Rezolvarea crizei a fost gasita repede: interventia statului in economie, taxe mai mari, reglementari mai multe, capitalism mai putin. In realitate, nu capitalismul a generat criza, ci mai degraba lipsa acestuia.

Crahul imobiliar, detonator al turbulentelor financiare, a fost provocat de amestecul statului in economie si de inlocuirea regulilor pietei cu activismul social. Dezastrul a fost produs de regulile aberante de pe piata impuse de stanga americana de ani de zile, dar si de Administratia Bush care s-a lasat prinsa in hora.

România Liberă

O borna mica, singura dovada ca facem autostrada

Ministerul Transporturilor spune ca Autostrada Bucuresti-Nadlac (fara tronsonul Bucuresti-Pitesti) are 240 km in executie, 200 km in pregatire si 20 km in exploatare.

Primarii si locuitorii asezarilor care vor fi afectate de constructia autostrazii, de la Pitesti la Nadlac, nu stiu mai nimic despre acest proiect care, teoretic, se afla in stare avansata. 90% din terenuri nu au fost expropriate, iar proprietarii nici macar nu au fost instiintati de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri (CNADNR).

Libertatea Ce "arsenal" au găsit gardienii la puşcăriaşi! Acestea sunt doar o parte dintre obiectele gasitePeste 200 de agenţi, ofiţeri şi mascaţi au luat la puricat, ieri, celulele puşcăriaşilor din Penitenciarul Bucureşti- Jilava în căutarea unor obiecte interzise pe care aceştia le-ar fi putut avea în spatele gratiilor.

Şi nu mică a fost surpriza gardienilor să descopere zeci de telefoane mobile de ultimă generaţie cu acces la Internet, cartele SIM şi de reîncărcare, droguri, cuţite meşterite din sticlă sau tablă, rezistenţe de tot felul, bâte şi chiar gantere cu care să-şi modeleze muşchii.

Adevărul

Nu mai sunt bani pentru linia CFR Bucureşti-Constanţa

Societăţile care se ocupă de reabilitarea liniei ferate Bucureşti-Constanţa nu şi-au primit banii pentru ceea ce au construit până acum şi, în consecinţă, au notificat CFR că vor să oprească lucrările.

Potrivit datelor companiilor constructoare, remise ieri Agerpres, lucrările s-ar putea opri în luna noiembrie din cauza neachitării unor sume pentru trei notificări de plată trimise CFR în acest an de către constructorul secţiilor Bucureşti Nord - Băneasa şi Feteşti - Constanţa.

Gazeta Sporturilor

Adi, arată-i lui Mourinho cine eşti! Adrian Mutu are mîine posibilitatea de a-i demonstra lui Mourinho, care se va afla în tribună, că, la Chelsea, antrenorul i-a făcut necazuri unui jucător de clasă mondială.

Mourinho vine la Constanţa! În faţa Franţei, Mutu va juca, aşadar, cu duşmanul în tribună! Antrenorul lui Inter e cel care, pe vremea cînd pregătea Chelsea, a comandat testul antidoping inopinat în urma căruia "Briliantul" a fost depistat pozitiv, fiind apoi concediat! Asta se întîmpla exact acum patru ani, în octombrie 2004, după ce Mutu, alături de colegii Cudicini şi Parker, lipsise nemotivat timp de două zile de la antrenamentele londonezilor. Povestea a ajuns să-l coste scump pe decarul "naţionalei", care, potrivit deciziei FIFA, trebuie să plătească acum către Chelsea compensaţii de peste 17 milioane de euro, hotărîre pe care Mutu se luptă s-o anuleze la TAS!

Jurnalul Naţional

Copii fără copilărie

Trei copii din Topliţa, de 8, 2 ani şi respectiv 8 luni trăiesc în condiţii inumane, fără să ştie cum arată lumina soarelui. Vecinii sunt extrem de indignaţi, însă numai în faţa presei. Pentru că deşi de mai bine de un an nu i-au mai văzut la faţă pe minori, nimeni nu a avut curajul necesar să reclame acest aspect la cei de la Protecţia copilului sau la Primărie.

Starea de pauperizare a societăţii româneşti este evidentă. Tot mai multe familii abia reuşesc să-şi ducă traiul de azi pe mâine. În aceste condiţii, copiii acestora trăiesc în condiţii greu de imaginat. Nici judeţul Harghita nu face excepţie.

Gardianul Castigurile secrete ale sefilor ANRE: circa 50.000 de euro lunar

Daca pana in prezent, sefa Fondului Proprietatea, Daniela Lulache, era invidiata pentru faptul ca este cel mai bine platit angajat al statului, cu circa 17.000 euro lunar, salariile membrilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) i-ar face invidiosi si pe cei mai mari bancheri ai lumii.

Cei 11 sefi din top-managementul institutiei, care „taie si spanzura” in domeniul energiei si a gazelor naturale, castiga lunar zeci de mii de euro. Potrivit bugetelor pe ultimii ani, numai cheltuielile salariale ale institutiei se ridica anual la aproape 10 milioane de euro. Sefii, care si-au luat partea leului, au stabilit ca, in declaratiile de avere, sectiunea castiguri sa fie confidentiala. Scandalul salariilor, precum si alte nereguli in distributia energiei si gazelor i-au determinat pe membrii Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor sa-l cheme recent la audieri pe seful ANRE, Gergely Olosz.   Cancan

Alin Cocos s-a mutat la Ilinca Vandici

Cu toate ca in jurul cuplului au planat tot felul de zvonuri, relatia dintre Alin Cocos, fiul vitreg al Elenei Udrea, si vedeta Kanal D, Ilinca Vandici, pare din ce in ce mai stransa. De curand, Cocos Jr. a facut un pas important: s-a mutat in apartamentul iubitei lui.

Nu mai departe de luna trecuta, multe persoane dadeau ca sigur finalul relatiei lor, mai ales ca in preajma lui Alin aparuse o fosta iubita, Marina Dina. Atunci, gurile rele au sustinut ca fiul vitreg al Elenei Udrea se intalneste pe ascuns cu "fosta", fapt care a atras mania blondei de la Kanal D, care de altfel a lansat cateva declaratii incendiare la adresa presupusei sale rivale, numind-o "nulitate".