Cacealmaua ayatollahilor. Iranul simulează blocada strâmtorilor

„Negocierile” americano-iraniene au trecut la faza următoare, în care cărţile mari sunt aruncate pe masă. Deşi, în mod public, ofi cialii de la Teheran au respins oferta lui Donald Trump, în realitate, se pregăteşte terenul pentru primele întâlniri bilaterale. Demonstraţia de forţă pe care o pregăteşte Iranul în Golful Persic este o cacealma, din dorinţa de a negocia de pe poziţii mult mai ferme.

Un Iran afectat de numeroase revolte populare şi cu o economie în pragul colapsului, cu doar câteva zile înanite ca primele sancţiuni americane să intre în vigoare, ar avea o poziţie dezavantajoasă, în cazul negocierilor şi al unei eventuale întâlniri cu Donald Trump.

În consecinţă, ayatollahii, cu ajutorul Gardienilor Revoluţiei, au decis să meargă la cacealma cu cartea militară şi să-şi încordeze muşchii în zona Golfului. Este evident că Teheranul nu doreşte izbucnirea unui conflict armat, tocmai acum când a început să-şi consolideze coridorul către Mediterană, prin prezenţa militară în Siria. Dar jocul ayatollahilor este cu atât mai riscant cu cât orice mişcare de trupe atrage atenţia şi eventuale răspunsuri militare din partea Israelului, dar şi din partea Arabiei Saudite.

 

Comandamentul Central al SUA în alertă

Cu patru zile înaintea intrării în vigoare a sancţiunilor economice americane, marina Gardienilor Revoluţiei din Iran a început să mobilizeze un număr impresionat de forţe navale în apropierea Strâmtorii Ormuz, sub pretextul organizării unor manevre militare. Dislocarea forţelor maritime în nordul strâmtorii demonstrează că, în cazul în care doreşte, Teheranul are capacitatea să instituie o blocadă navală asupra rutelor de transport al petrolului din zona Golfului Persic. Joi dimineaţă, CENTCOM (Comandamentului Central al SUA) publica următorul avertisment: „Suntem conştienţi de intensificarea operaţiunilor navale iraniene în Golful Arabic (n.r. Golful Persic), strâmtoarea Ormuz şi Golful Oman. Le monitorizăm îndeaproape şi vom continua să lucrăm cu partenerii noştri pentru a asigura libertatea de navigaţie şi libera circulaţie a comerţului în apele internaţionale. De asemenea, continuăm să susținem că toate forțele maritime trebuie să se conformeze obiceiurilor, standardelor și legilor maritime internaționale”.

Exerciţiul ar putea începe în următoarele două zile, au declarat oficiali americani, familiari cu cele mai recente date privind mişcările forţelor militare iraniene. Mii de militari din cadrul Gardienilor Revoluţiei, cât şi din cadrul forţe armate regulate, ar urma să participe la acest amplu exerciţiu naval.

Strâmtoarea Ormuz face legătura între Golful Persic şi Marea Arabiei, parte a Oceanului Indian. Administraţia americană pentru Informaţii Energetice consideră strâmtoarea drept „cel mai important punct de tranzit pentru petrol din lume”, cu 20% din petrolul comercializat în întreaga lume trecând prin această strâmtoare care are o lăţime minimă de aproximativ 54 de kilometri.

Israelul şi Arabia Saudită, iritate de manevrele Iranului

Israelul şi Arabia Saudită au adoptat un ton mai agresiv, după manevrele iraniene din zona Golfului şi după ce două petroliere saudite au fost avariate recent, în zona strâmtorii Bab el-Mandab, în urma unui atac cu rachete lansat de rebelii huthi.

Reprezentanţi ai administraţiei SUA nu au exclus, la finele săptămânii trecute, ca aliaţii săi din zona Golfului, cum ar fi Arabia Saudită, să recurgă la acţiuni militare pentru a securiza rutele petroliere. De asemenea, Israelul, prin vocea premierului Netanyahu, a avertizat că este gata să recurgă la acţiuni militare dacă Iranul va încerca să blocheze strâmtoarea Bab al-Mandeb, care leagă Marea Roşie de Golful Aden. La rândul său, Avigdor Lieberman, ministrul Apărării, a declarat că Israelul „a auzit recent despre ameninţări de a face rău unor nave israeliene în Marea Roşie”.

Navele care se îndreaptă spre Israel, în special din Asia, trec prin strâmtoare spre portul Eilat sau continuă prin Canalul Suez în Marea Mediterană. Navele care se îndreaptă spre portul mediteranean Aqaba sau către unele destinaţii saudite trec şi ele prin strâmtoare. Strâmtoarea Bab al-Mandeb are o lărgime de 29 km, ceea ce face ca sute de nave să fie ţinte uşoare.

Iranienii refuză negocierile cu jumătate de gură

Mai mulţi oficiali de la Teheran au declarat public că nu va avea loc un summit iraniano-american, aşa cum a propus Donald Trump.

Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Bahram Qasemi, a firmat că SUA au impus sancţiuni Iranului, iar „sancţiunile şi presiunile sunt exact opusul dialogului”. Şeful Consiliului Strategic pentru Relaţii Externe, Kamal Kharrazi, a spus că preşedintele SUA „ar trebui să compenseze mai întâi retragerea din acordul nuclear şi să dea dovadă că respectă angajamentele predecesorilor săi şi legislaţia internaţională”. La rândul său, Ali Motahari, vicepreşedinte al Parlamentului, a declarat că „dacă Trump nu s-ar fi retras din acordul nuclear şi nu ar fi impus sancţiuni, negocierile nu ar fi fost nicio problemă”.