Cabinetul Dăncilă are iarăși planuri mari: „Cumințenia pământului”, din nou pe lista de cumpărături a Ministerului Culturii

Cabinetul Dăncilă are iarăși planuri mari: „Cumințenia pământului”, din nou pe lista de cumpărături a Ministerului Culturii

Guvernul Dăncilă a anunțat că intenționează să cumpere celebra sculptură a lui Constantin Brâncuși – „Cumințenia pământului” – însă achiziția rămâne sub semnul întrebării până la promulgarea bugetului pe 2019, a anunțat ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz.

Evaluată la 30 de milioane de dolari, opera ieșită în 1907 de sub dalta maestrului dintr-un bloc de marmură luat de Brâncuși din catacombele Parisului ar fi putut fi cumpărată de statul roman în 2016 cu 11 milioane de euro, însă discuțiile autorităților cu moștenitorii sculpturii s-au dovedit a fi un fiasco. De atunci, oficialitățile s-au întrecut în declarații publice, au organizat chiar o strangere de fonduri, însă o negociere serioasă n-a avut loc niciodată cu proprietarii operei. Reprezentantul legal al Paulei Ionescu și al Alinei Șerbănescu – moștenitoarele inginerului Gheorghe Romașcu, cel care a cumpărat sculptura de la Brâncuși în 1911 – a declarat pentru EVZ că pe proprietare leau ocolit reprezentanții cabinetelor guvernamentale.

Demers fără răspuns

Reproducem un pasaj din ultima adresă trimisă Ministerului Culturii în octombrie 2018 de către avocatul Bogdan Gabrowschi, reprezentantul celor două moștenitoare, care face referire la declarațiile fostului ministru al Culturii din cabinetul Dăncilă, George Ivașcu: „Vă aducem la cunoștință că, deși au trecut 28 de zile de la declarația dvs. din 25 septembrie 2018, până în data de 23 octombrie 2018 nu am fost convocați la nicio întâlnire având ca obiect finalizarea procedurii de exercitare a dreptului de preemțiune a Statului Român cu privire la sculptura Cumințenia Pământului. Vă reamintim că în data de 25 septembrie 2018 ați declarat, conform Agerpres, că ați numit o comisie de negociere și că urmează ca în cursul lunii octombrie 2018 să aiba loc o întâlnire cu proprietarii sculpturii. Mai sunt 7 zile din luna octombrie și aceasta întâlnire nu a avut loc”, se arată în adresa semnată de cele două moștenitoare și de avocatul lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Parte de tezarur al României – rechiziționată deregimul comunist de la familia Romașcu apoi retrocedată după Revoluție – „Cumințenia pământului”, nu poate fi vândută unei persoane particulare, dar nici statul nu are bani să o cumpere.

 

Celebra operă stă în depozit

Pe data de 19 februarie 2019, la 143 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia pământului” se afla într-un depozit, după ce proprietarii nu s-au pus de acord cu Muzeul de Artă și cu Ministerul Culturii. „Lucrarea a fost expusă până anul trecut la Muzeul Naţional de Artă, se tot prelungea contractul pe câte o lună, ne chemau, ne spuneau că nu pot să o mai ţină... În situaţia asta, noi am preferat să nu mai avem raporturi contractuale cu muzeul, aşa că am luat-o şi e într-un depozit în condiţii de siguranţă”, a declarat atunci, pentru Mediafax, avocatul proprietarilor.