Răspuns la manevrele militare ale rușilor din Crimeea: distrugător american în Marea Neagră

Răspuns la manevrele militare ale rușilor din Crimeea: distrugător american în Marea Neagră

Manevre militare în Marea Neagră, înainte de întâlnirea Biden-Putin: Un distrugător american a traversat strâmtorile Dardanele şi Bosfor.

O navă de război americană, distrugătorul USS Laboon (DDG 58) din clasa Arleigh Burke , a traversat vineri strâmtorile Dardanele şi Bosfor pentru a ajunge în Marea Neagră, pe un fond de tensiuni între Ucraina şi Rusia, a relatat agenţia turcă Anadolu, conform stiripesurse.ro.

Distrugătorul USS Laboon a traversat mai întâi Dardanelele, apoi Bosforul, în direcţia Mării Negre, a transmis Anadolu.

Statele Unite au renunţat la mijlocul lui aprilie să desfăşoare două nave de război în Marea Neagră prin strâmtorile turce, în pline tensiuni între Ucraina şi Rusia. Anunțul a fost făcut atunci de către responsabili şi de media din Turcia. Anunţul desfăşurării anulate ulterior în aprilie a intervenit într-un context de creştere a tensiunilor între Rusia şi Ucraina. Decizia de trimitere a unor nave militare a fost primită ca un semnal de sprijin al Washingtonului pentru Kiev.

Anularea acestei manevre anunţată de turci a intervenit a doua zi după o discuţie telefonică între preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin. Cu acest prilej, Biden i-a propus lui Putin să se întâlnească într-o ţară terţă şi i-a cerut acestuia să 'facă să scadă tensiunile' în Ucraina, potrivit Casei Albe. Cei doi lideri se vor întâlni miercuri la Geneva.

Mai multe nave militare ajung în Marea Neagră

Pe lângă distrugătorul american Laboon (DDG 58), sunt aşteptate să intre în Marea Neagră distrugătorul britanic HMS Defender şi fregata olandeză HNLMS Evertsen, aflate în prezent la Istanbul.

Foto: distrugătorul britanic HMS Defender

Fostul comandant al Flotei ruse din Marea Neagră, amiralul (r.) Vladimir Komoedov, a declarat că armata rusă va trebui să-şi sporească gradul de alertă.

„În ceea ce ne priveşte, aceste nave evident nu sunt binevenite. Nimeni nu le va întâmpina cu garda de onoare, dar evident le vom urmări acţiunile, prin monitorizare nemijlocită pe mare, din aer şi din spaţiu", a spus Komoedov, adăugând că navele statelor NATO neriverane Mării Negre nu încalcă Convenţia de la Montreux, dar că prea şi-au intensificat activităţile în regiune. "Nici măcar în perioada sovietică nu a existat aşa ceva", susţine el.