Guvernul ceh și-a manifestat sprijinul față de ideea modificării Constituției pentru a adăuga dreptul de autoapărare și de apărare a altora cu o armă de foc pe lista drepturilor și libertăților fundamentale.
Senatul de la Praga a propus acest amendament după ce a primit o petiție semnată de mai bine de o sută de mii de persoane, care sunt îngrijorate de efectele directivei UE care înăsprește condițiile deținerii și folosirii armelor de foc în țările membre.
După ce, inițial, guvernul ceh, condus de premierul Andrej Babis (foto), a intenționat să adopte o poziție neutră în această privință, în cele din urmă a decis, după o dezbatere intensă, să sprijine amendamentul la legea fundamentală.
Cu toate acestea, pentru a avea șanse de succes, amendamentul trebuie susținut de trei cincimi din totalul parlamentarilor din cele două Camere ale Legislativului.
Trecerea în Constituție a dreptului la portul armei de foc și la folosirea ei în scop defensiv ar face caduc efectul directivei UE în acest domeniu.
Reforma politică a Uniunii Europene în materie de arme de foc, printr-o serie de măsuri apobate de Parlamentul European și de Consiliul European, după atacurile teroriste din 2015, a întărit controlul asupra acestora în toate țările blocului și a făcut mai dificil pentru cetățenii UE să posede anumite tipuri de arme și a impus reguli mai stricte în privința dobândirii permiselor de deținere și a înregistrării armelor de foc.
Republica Cehă a contestat la Bruxelles interdicția de deținere și folosire a armelor semi-automate pentru utilizarea privată, însă Curtea Europeană de Justiție a respins în decembrie anul trecut contestația Pragăi.
CEJ apreciat că măsurile aprobate de Parlamentul European și de Consiliu „prin directiva atacată, nu duc la violarea principiilor de atribuire a puterilor, de proporționalitate, de securitate juridică, de protejare a încrederii legitime sau de ne-dicriminare, așa cum pretinde Republica Cehă în sprijinul acțiunii sale”.
„În vederea desființării controalelor la frontierele spațiului Schengen, directiva privind armele de foc a stabilit un cadru minim armonizat privind posesia și achiziționarea de arme de foc și transferul acestora între statele membre”, a arătat CJE într-un comunicat.
„În acest scop, directiva prevede dispozițiile în privința condițiilor în care diferitele categorii de arme de foc pot fi achiziționate și deținute, prevăzând în același timp, pe baza exigențelor securității publice, că achiziționarea anumitor tipuri de arme de foc trebuie interzisă.”