Prin tehnici de microchirurgie vasculara, medicii opresc inima si fac un traseu nou pentru ca sangele sa poata ajunge la cord.
Operatia de bypass este cea mai frecventa interventie chirurgicala pe plan mondial, sustin specialistii. Aceasta dureaza aproximativ patru ore si consta in autotransplantarea unui segment de vena safena de la picior sau a unor artere din torace care hranesc de obicei glanda mamara.
Cu ajutorul acestora chirurgii realizeaza o punte intre aorta ascendenta si arterele coronare care ajuta sangele sa ajunga la inima. Interventia de bypass este recomandata celor care sufera de cardiopatie ischemica, boala ce ii afecteaza in special pe cei cu hipertensiune, concentratie ridicata de grasimi in sange, diabet zaharat, pe fumatori sau sedentari.
Oprirea inimii in anestezie generala
Pentru realizarea operatiei de bypass, chirurgii trebuie sa transplanteze chiar de la bolnav artere din glanda mamara sau anumite vene din picioare. „Primul pas al operatiei consta in anestezierea generala a bolnavului, dupa care i se opreste inima. Acesta este mentinut in viata cu o masina de circulatie extracorporala. Urmatorul pas este prelevarea arterei mamare interne din cavitatea toracica sau a venei safene de la picior. Aceasta se monteaza la inima bolnavului, prin realizarea unei punti intre aorta ascendenta si arterele coronare, mai jos de leziune”, explica doctorul Horatiu Moldovan, seful Sectiei de chirurgie cardiovasculara din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu”, de la Spitalul Fundeni. Conectarea vaselor cu arterele coronare se realizeaza prin tehnici de microchirurgie vasculara sub microscop operator.
Operatia dureaza patru ore, iar dupa realizarea bypassului, inima este pusa din nou in functiune. Bolnavul trebuie sa stea in terapie intensiva aproximativ doua zile. Recuperarea dureaza in jur de o luna, timp in care plagile se cicatrizeaza. Bolnavii operati pot duce o viata normala dupa o astfel de interventie chirurgicala. Totusi, ei trebuie sa urmeze un regim dietetic care sa previna dezvoltarea aterosclerozei, prin evitarea grasimilor animale, dar si printr-un tratament medicamentos.
„Operatia de bypass este una foarte complexa, cu risc vital. Aproximativ 2-4a dintre cei operati isi pot pierde viata, in functie de complexitatea bolii si de starea functionala a inimii”, mai spune doctorul Horatiu Moldovan.
In Romania se fac in jur de 1.000 de operatii pe an
Operatia de bypass aortocoronariana este recomandata celor cu cardiopatie ischemica, o boala a inimii cauzata de alterarea vascularizatiei acestui organ. Boala ii afecteaza adeseori pe cei cu predispozitie genetica, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, pe fumatori sau sedentari, din cauza depunerilor de grasimi si calciu in grosimea peretelui arterial, ce provoaca infundarea arterei.
Pe plan mondial, operatia de bypass aortocoronarian este cea mai frecventa interventie chirurgicala, iar in SUA depaseste de 100 de ori numarul operatiilor de apendicita pe an. In Romania se fac peste 1.000 de operatii de by-pass, dintre care aproximativ 400 au loc la Spitalul Fundeni. Din cauza costurilor ridicate, la noi in tara se realizeaza de zece ori mai putine astfel de interventii chirurgicale decat ar fi nevoie.
Bypass la 67 de ani
„Ajunsesem sa nu mai pot merge de durere”
Fanica Fentzel are 67 de ani si, in urma cu doua saptamani, a facut o operatie de bypass, dupa ce a fost diagnosticata cu cardiopatie ischemica cronica dureroasa si angina pectorala instabila. „Primele probleme de inima au aparut acum 12 ani. Simteam o durere in piept cand mergeam. Intre timp, am facut mai multe analize, fara sa mi se depisteze exact ce am. Ajunsesem sa nu mai pot merge de durere, jumatate de an aproape ca nici nu am mai iesit din casa. Abia cand am ajuns la Spitalul Fundeni am aflat ce am”, povesteste femeia. Pe 17 ianuarie, Fanica Fentzel a fost operata. Dupa interventia chirurgicala, se simte bine si poate merge fara sa mai aiba dureri.