Evenimentul Zilei > EVZ Special > „Buy American”: Trump își apără țara de efectele Globalizării
„Buy American”: Trump își apără țara de efectele Globalizării

„Buy American”: Trump își apără țara de efectele Globalizării

Un ordin executiv semnat de președintele Trump încurajează producătorii americani de medicamente și echipamente medicale să se întoarcă acasă.

Președintele Donald Trump va semna astăzi, 6 august, un decret mult așteptat, care urmărește să internalizeze în Statele Unite lanțul de aprovizionare medicală al țării, impunând agențiilor federale să nu cumpere decât medicamente esențiale și echipament medical fabricat în SUA.

Pandemia de coronavirus a arătat în ce măsură factori precum necesitatea de a avea acces la materii prime, medicamente sau aparatură fabricată în alte țări reprezintă un handicap în momentele de criză.

Oficiali ai Casei Albe au anunțat că noul decret, pe care Trump îl va semna cu ocazia unui miting electoral, în Ohio, va stabili un nivel minim de comenzi din partea guvernului federal, pentru a atrage companiile americane să se reîntoarcă în țară și să investească în noi capacități de producție.

Directorul Casei Albe pentru Comerț și Producție, Peter Navarro, i-a pus la curent pe ziariști în legătură cu noul decret, joi dimineață, înainte de plecarea spre Ohio.

Navarro a descris ordinul executiv cât se poate de laconic: „Pure Trump”.

Prima parte a documentului ordonă agențiilor guvernamentale, în special Departamentelor Sănătății, Apărării și Afacerilor Veteranilor, să achiziționeze medicamente și alte produse și echipamente farmaceutice de la producătorii naționali. Navarro a precizat că această prevedere conține derogări pentru anumite situații de urgență, când se pot cumpăra produse ale fabricanților străini.

A doua secțiune a decretului dispune identificarea „vulnerabilităților” din lanțul de aprovizionare american și de a le remedia. În același timp, extinde prerogativele guvernamentale pentru a împiedica medicamentele și echipamentele medicale contrafăcute – în special cele din China și achiziționate prin site-uri de comerț electronic – să pătrundă în Statele Unite.

În fine, partea a treia a ordinului executiv vizează reducerea costurilor medicamentelor care se vând pe rețetă și a altor echipamente medicale fabricate în țară, încurajând investițiile în tehnologie avansată și sprijinind capacitățile de producție.

Peter Navarro a descris astfel actul normativ pe care Trump îl va semna azi, la Ohio:

„Am participat la emiterea a circa 15 decrete. Este unul dintre decretele cele mai complete și eficiente pe care le-am văzut.”

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: