Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) a publicat rezultatele Anuarului SIPRI 2020, care raportează starea actuală a armelor, dezarmarea și securitatea internațională.
Una dintre concluziile principale este că, în ciuda scăderii globale a numărului de focoase nucleare în 2019, toate statele cu arme nucleare continuă să-și modernizeze arsenalele.
Cele nouă state puteri nucleare - Statele Unite, Rusia, Marea Britanie , Franța, China, India, Pakistan, Israel și Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord) - dețineau aproximativ 13.400 de arme nucleare la începutul anului 2020. La începutului anului trecut, numărul acestora era de 13.865.
Aproximativ 3.720 din aceste arme nucleare sunt desfășurate în prezent cu forțe operaționale, iar aproape 1.800 dintre acestea sunt ținute în alertă operațională ridicată.
Scăderea numărului total de arme nucleare la nivel mondial în 2019 se datorează în principal dezmembrării armelor nucleare retrase de Rusia și Statele Unite, care, împreună, dețin încă peste 90% din armele nucleare ale lumii.
Reducerile forțelor nucleare strategice ale SUA și ale Rusiei, cerute prin tratatul din 2010 privind reducerea și limitarea suplimentară a armelor ofensive strategice (New Start), au fost finalizate în 2018 și 2019. Forțele celor două țări au rămas inferioare limitelor stabilite prin tratat.
Tratatul New Start va expira în februarie 2021, cu excepția cazului în care cele două părți acceptă o prelungire. Cu toate acestea, discuțiile privind extinderea New Start sau negocierea unui nou tratat au înregistrat puține progrese în 2019.
Acest lucru se datorează în parte insistenței administrației americane ca China să se alăture tuturor negocierilor viitoare privind reducerea armelor nucleare – chestiune pe care China a exclus-o categoric.
Pierderea canalelor cheie de comunicare între Rusia și Statele Unite, care vizează promovarea transparenței și prevenirea percepțiilor greșite ale pozițiilor și capacităților lor în ceea ce privește forțele nucleare, ar putea duce la o nouă cursă a armelor nucleare, arată specialiștii SIPRI.
Rusia și Statele Unite au în derulare programe mari și costisitoare pentru înlocuirea și modernizarea focoaselor nucleare, a sistemelor de lansare a rachetelor și a aeronavelor și a instalațiilor de producere a armelor nucleare.
Cele două țări au acordat, de asemenea, roluri noi sau extinse armelor nucleare în doctrina lor militară, marcând o inversare semnificativă a tendinței de după Războiul Rece de marginalizare progresivă a armelor nucleare.
Arsenalele nucleare ale celorlalte state dotate cu astfel de arme sunt considerabil mai mici decât ale SUA și ale Rusiei, dar toate aceste state dezvoltă sau desfășoară noi sisteme de arme sau și-au anunțat intenția de a o face.
China își modernizează considerabil arsenalul nuclear. Dezvoltă pentru prima dată ceea ce numește o triadă nucleară, formată din noi rachete terestre și maritime, precum și aeronave cu capacitate nucleare.
India și Pakistanul își cresc încet dimensiunea și diversitatea forțelor lor nucleare, în timp ce Coreea de Nord continuă să acorde prioritate programului său militar nuclear ca parte centrală a strategiei sale de securitate națională.
Disponibilitatea informațiilor fiabile despre starea arsenalelor și capacitățile nucleare ale statelor dotate variază considerabil. Statele Unite au lansat informații importante despre stocurile și capacitățile sale nucleare, dar în 2019, administrația americană a încheiat acest demers.
Marea Britanie și Franța au raportat, de asemenea, anumite informații. Rusia nu pune la dispoziția publicului un conținut mai detaliat al forțelor sale contabilizate de tratatul New Start, chiar dacă partajează aceste informații cu Statele Unite.
Guvernele Indiei și Pakistanului raportează unele dintre testele lor de rachete, dar oferă puține informații despre starea sau dimensiunea arsenalelor lor.
Coreea de Nord a recunoscut că a testat arme nucleare și rachete, dar nu oferă informații despre capacitățile sale de arme nucleare.
Israelul are o politică de lungă durată în care nu dezvăluie nicio informație despre arsenalul său nuclear.
Cea de-a 51-a ediție a Anuarului SIPRI relevă o deteriorare continuă a condițiilor care permit stabilitatea internațională. Această tendință este reflectată, printre altele, de actuala criză din controlul armelor nucleare, care a suferit multe neajunsuri în 2019.
Potrivit SIPRI, SUA dețin 5800 de ogive nucleare (ogive plasate pe rachete sau situate în baze cu forțe operaționale plus ogive aflate în rezervă sau la sfârșitul vieții și care așteaptă dezmembrarea).
Rusia deține 6375, Marea Britanie 215, Franța 290, China 320, India 150, Pakistan 160, Israel 90, Coreea de Nord 30-40.