Liderii locali erau așteptați aseară să declare independența regiunii, în timpul unei sesiuni speciale a Parlamentului, prima după referendumul din 1 octombrie
Președintele Cataloniei, Carles Puigdemont, finaliza declarația de indepen dență ieri dimineață, conform presei locale, iar guvernul de la Madrid avertiza că l-ar putea trimite la închisoare pe șeful executivului din Barcelona, dacă anunță că va merge înainte cu secesiunea planificată.
Mariano Rajoy este pregă- tit să folosească „orice măsură legală necesară” pentru a se opune independenței.
Curtea Constituțională spaniolă a declarat ilegal referendumul, iar polițiștii au folosit forța pentru a-i împiedica pe alegători să participe la vot, în 1 octombrie. Guvernul catalan susține că, la referendum, 90% dintre cei 2,26 de milioane de oameni (42,3%) care s-au prezentat la urne au votat „pentru” independență.
FOTO: Mariano Rajoy
Pro și contra
Mulți spanioli moderați, inclusiv din Catalonia, se opun separării. Premierul spaniol Rajoy a avertizat că va impune un control direct asupra regiunii, dacă se ajunge la o declarație de independență.
Pierderea Cataloniei, care are propria limbă și cultură, ar lipsi Spania de a cincea parte a PIB-ului său și de mai mult de un sfert din exporturi. Mai multe bănci și firme mari, imobiliare, de tele comunicații, infrastructură, au anunțat deja că se vor muta din Catalonia, din cauza incertitudinii politice.
Problema politică
Miza nu se reduce doar la partea economică, pentru Spania. Țara are 17 regiuni cu diverse grade de autonomie, iar pierderea uneia dintre ele le-ar putea inspira și pe celelalte să adopte mișcări secesioniste. Dacă va părăsi Spania, Catalonia ar urma să candideze pentru un loc în Uniunea Europeană și ar trebui să convingă toți membrii actuali ai UE, ceea ce este puțin probabil să se întâmple. Guvernul francez a anunțat deja că nu va recunoaște Catalonia independentă. Nathalie Loiseau, ministrul francez pentru Afaceri Europene, a spus că orice declarație de independență va conduce la izolarea regiunii.
FOTO: Polițiștii spanioli erau prezenți ieri în număr mare pe străzi în Barcelona, în special în apropiere de Parlamentul local
Scenariul statului catalan
Catalonia ar deveni stat doar dacă guvernul spaniol și-ar retrage militarii, polițiștii, judecătorii, inspectorii Fiscului, etc. de pe teritoriul său, a explicat Jose Perea Unceta, profesor la Universitatea Complutense din Madrid. El spune că „o declarație unilaterală de independență nu creează o nouă țară, este doar un act politic”. Ar avea greutate doar dacă se va crea o nouă putere suverană, acceptată inițial de populație, apoi de alte țări, spune și Josep Costa, profesor la Universitatea din Barcelona. De asemenea, depinde foarte mult dacă noul stat ar avea capacitatea de a se autoguverna și dacă ar avea puterea de a rezista unor acțiuni represive din partea guvernului spaniol, precizează Joan Vintró, avocat și profesor de drept.